Közösen tisztázták a határátlépés feltételeit a román és a magyar hatóságok

• Hírek

Nagylakon tájékozódott pénteken a román–magyar határon kialakult helyzetről Liviu Bute, a román határrendészet megbízott országos parancsnoka. A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés – járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő – feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában munkát vállalók nagy számban történő utazása miatt. A román határrendészet közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy- és áruforgalomnak.

Ezek az alábbiak (Észak–Dél irányú felsorolás szerint):

Pete–Csengersima, Csanálos–Vállaj, Érmihályfalva–Nyírábrány, Bors–Ártánd, Gyulavarsánd–Gyula, Tornya–Battonya, Nagylak (I.)–Nagylak Nagylak (II.)–Csanádpalota (autópálya-határátkelő).

A további három átkelőhelyen csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élő, a szomszédos országban munkát vállaló ingázók, vagy a határ két oldalán földet művelők járhatnak át. Ezek a következő pontok: Székelyhíd–Létavértes, Nagyszalonta–Méhkerék, Nagycsanád–Kiszombor.

Romániába a nap bármely órájába beléphetnek az utasok, függetlenül attól, hogy személygépkocsival vagy autóbusszal érkeznek, de alá kell vetniük magukat az előírásoknak: ki kell tölteniük saját felelősségre egy nyilatkozatot, és vállalniuk kell a közegészségügyi hatóság járványügyi szűrését, illetve a házi/hatósági elkülönítést.

Magyarországra személygépkocsival és autóbuszokkal romániai idő szerint a következő időszakban lehet átkelni: hétköznapokon reggel 7 és éjjel 1 óra között, hétvégén állandó jelleggel. Az ingázók és fuvarozók számára nincs időkorlát. A két ország közti személyforgalom-korlátozás továbbra is érvényben van még, tehát csak munkavállalókat vagy átutazókat engednek át, vagy rendkívüli esetben szabad belépni a szomszédos ország területére. Szabadidős utazásról, turizmusról nincs szó, a korlátozások feloldása további egyeztetések után lehetséges.

Filip Ionuț Matei, az Arad Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője elmagyarázta: azok a román állampolgárok, akik mondjuk Nyugat-Európába mennek dolgozni, a fenti nyolc átkelőhely bármelyikét választhatják. Természetesen, meg kell felelniük az utazás feltételeinek: ne legyenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, tudják bizonyítani a külföldi munkaviszonyt, és jogukban álljon belépni a célország területére. A szóvivő aláhúzta: a nagylaki autópálya-határátkelőt elsősorban a teherforgalom és a buszos közlekedésnek tartják fenn, ezért személygépkocsival kerüljék azt. Ha a többi határátkelőhelyen túl nagy lesz a torlódás, akkor terelik a sztrádára az autósokat is.

A határrendészet közleménye szerint a kisbuszokkal vagy autóbuszokkal utazó munkavállalóknak két tranzitfolyosót alakítottak ki a magyar hatóságok, ezek a tömegjárművek a Nagylak (II.)–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Bors–Ártánd átkelőt vehetik igénybe. Az útra kelőknek azt ajánlják, hogy a Trafic Online forgalomszámláló alkalmazás segítségével tájékozódjanak a várakozási időkről.

Forrás: maszol.ro