Közvitára bocsátották a szükségállapot utáni lazító intézkedések javaslatait

• Hírek

Közzétette szombaton az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a május 15-től érvényes életviteli szabályok tervezetét. A dokumentumot közvitára bocsátották, még nem hoztak végleges döntést az intézkedésekről.  Az INSP javaslatokat fogalmazott meg a szállodák, tömegközlekedés, szépségszalonok, fogászatok, nem COVID-19 kórházak, iskolák, templomok és egyterű irodák működésére. Az ezzel kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat a propuneri.relaxare@ms.ro e-mail címre lehet elküldeni.

Tömegközlekedési eszközök

A tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése; ennek nem kell föltétlenül egészségügyi maszknak lennie. A járművön tartózkodó utasok száma nem haladhatja meg a tömegközlekedési eszköz utasszállító kapacitásának felét; az utasoknak legkevesebb egy méterre kell lenniük egymástól. Az egymástól való egy méteres távolságot le- és felszálláskor is be kell tartaniuk az utasoknak. A legkevesebb két ajtóval rendelkező járműveken felszállásra csak a sofőr felőli első ajtó használható, leszállásra pedig a többi ajtó.

Iskolák

A június elején vizsgafelkészítőkre visszatérő végzős tanulók és a tanárok számára kötelező a maszkviselés, és egy tanteremben legtöbb 10 diák tartózkodhat.  A felkészítők legtöbb 10 fős csoportokban zajlanak, és nem tarthatnak tovább 3 óránál. Óránként legalább tízperces szüneteket kell tartani, ami idő alatt a helyiségeket kiszellőztetik. A felkészítőkön tilos azoknak a tanulóknak és tanároknak részt venni, akik krónikus betegek, krónikus betegekkel laknak, vagy pedig 65 évnél idősebb személyekkel élnek egy háztartásban. Ez a kisegítő személyzetre is vonatkozik.

Templomok

A templomokban 8 négyzetméterenként legfeljebb egy ember tartózkodhat. Az egyházi személyeknek és a híveknek is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése. A hívek kötelesek használni belépéskor a templom bejáratánál elhelyezett alkoholos fertőtlenítőszert. A bejáratnál megfigyeléssel szűrik a híveket: aki légúti megbetegedések tüneteit mutatja (köhög, tüsszent, folyik az orra), az nem léphet be a templomba. A szentmiséket, istentiszteleteket csak szabadtéren lehet végezni, a zarándoklatok megszervezését pedig nem ajánlják.

Szállodák

A következő időszakban kinyitnak a szállodák, de csak azok számára, akik munkavégzés céljából utaznak, a turisták számára tehát nem.  Egyelőre zárva maradnak a hotelekben működő bárok, kávézók és cukrászdák. A vendégek a szobában fogyasztják el a szobaszolgálattal megrendelt ételt, lehetőleg egyszer használatos evőeszközökkel. A hotelekhez tartozó játszóterek és edzőtermek, szaunák vagy úszómedencék is zárva maradnak. A szobákat a szokásosnál gyakrabban takarítják és az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott vírusölő szerekkel fertőtlenítik. Ha valamelyik szállodai vendégről kiderül, hogy koronavírussal fertőzött, a teljes fertőtlenítésig a hotel zárva marad. A szállodai felvonókat egyszerre legtöbb két vendég használhatja; a lift használatakor kötelező a maszk viselése.

Szépségszalonok, fodrászatok

Csak előzetes időpont egyeztetéssel lehet szépségszalonokba menni, ahol 4 négyzetméterenként csak egy vendég tartózkodhat, egymástól pedig tartaniuk kell a 2 méter távolságot. A szalonba való belépéskor megmérik a vendégek lázát. A fodrászoknak, kozmetikusoknak kötelezően kesztyűt és maszkot kell viselniük, 2 óránként pedig szellőztetni kell a helyiséget.

Fogorvosi rendelők

Fogorvosi kezelésre csak előzetes telefonos vagy online rendelés esetén lehet menni. A 65 évnél idősebbek, valamint a krónikus betegek a munkaidő elejére kapnak időpontot. Érkezéskor megmérik a páciens lázát. A fogorvosi rendelőkben legalább másfél méteres távolságot kell tartani egymástól. Nem szabad várni az előtérben, éppen ezért ajánlják, hogy például a kávégépeket, folyóiratokat is távolítsák el onnan. A rendelő bejáratához fertőtlenítő adagolókat kell fölszerelni, a mosdót pedig minden páciens után fertőtleníteni kell.

Nem COVID-19 kórházak

Csak akkor kell beutalni a beteget a kórházba, ha nagyon szükséges. Az orvosnak lehetőleg otthoni kezelést kell felírnia. A kórházban fekvő betegeket lehetséges koronavírussal fertőzötteknek kell tekinteni, éppen ezért az ellátás során az egészségügyi dolgozóknak kötelező a védőfelszerelés. A kórházba érkező betegeket előzetesen szűrik, a fertőzésgyanús személyek elkülönítő kórterembe kerülnek és tesztelik őket koronavírusra. Számukra kötelező a maszkviselés, és az orvosi személyzet egy külön folyósón vezeti át őket az elkülönítő szobákba. Ha nem lehetséges egyedül elhelyezni a kórterembe, akkor a betegek között kötelező legalább 2 méter távolság megtartása. Pozitív koronavírus-teszt esetén átszállítják a legközelebbi koronavírusokat kezelő kórházba, a kórtermet pedig alaposan fertőtlenítik. Azok a páciensek, akik a szűrés során nem bizonyultak fertőzésgyanúsnak, a panaszaiknak megfelelő részlegbe kerülnek, és szintén biztosítani kell a kórtermekben a 2 méter távolságot a betegek között. 

Munkahelyek

A munkahelyi zárt terekben (például egyterű irodákban) kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése. A munkaadók eltérő idősávokban szabják meg a munkaidőt azért, hogy minél kevesebb alkalmazott tartózkodjon egy időben a munkahelyén, és elkerülhető legyen a tömeg kialakulása távozáskor/érkezéskor. Érkezésükkor megfigyeléssel szűrik az alkalmazottakat: aki légzőszervi megbetegedések tüneteit mutatja, aznap nem dolgozhat. Érkezésükkor az alkalmazottak testhőmérsékletét is mérik: akinél 37 foknál nagyobb értéket mérnek, azt hazaküldik azzal az ajánlással, hogy keresse fel a háziorvosát. Az irodákban az asztalokat egymástól legkevesebb másfél méteres távolságra helyezik el. A munkafelületeket előbb munkakezdéskor, majd munkaidő közben négyóránként fertőtlenítik. Az egymással szemben elhelyezett íróasztalokat naponta fertőtlenített paravánokkal választják el. Az ebédszüneteket eltérő idősávokban tartják; ebédszünetekben az alkalmazottaknak legkevesebb 2 méterre tartózkodnak egymástól. Az irodahelyiségeket, csarnokokat rendszeresen szellőztetik. A klímaberendezéseket rendszeresen fertőtlenítik a gyártó útmutatásai alapján.

Forrás: maszol.ro, digi24.ro