László Attila: a kisebb-nagyobb járványgócokra figyelni kell

• Hírek

Egy héttel a korlátozások részleges feloldása után László Attila Kolozs megyei szenátort, a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnökét arról kérdeztük, milyen következtetéseket lehet levonni az újabban diagnosztizált koronavírus-fertőzések számából kiindulva, hogyan alakult Romániában a járványgörbe. Faggattuk arról is, mekkora hányada tünetmentes a fertőzötteknek, hogyan ítélik meg a szakemberek az elhalálozások arányát a várakozásokhoz képest, számítani lehet-e arra, hogy adott esetben újra szigorítják a járványügyi intézkedéseket. Miután a járvány nyolc napon át lassan csökkenő tendenciát mutatott, vasárnap és hétfőn újra kétszáz fölött volt az egy nap alatt jegyzett fertőzések száma.

László Attila szerint a helyzet nem ad különösebb aggodalomra okot: kisebb-nagyobb járványgócok alakultak ki – vélhetőleg a korlátozások feloldása utáni fegyelmezetlenség miatt is –, amelyeket figyelemmel kell kezelni, s megfelelően elkülöníteni. Az eddigi tapasztalat minden országban az volt, hogy a járványügyi korlátozások enyhítését követően bizonyos mértékben növekedett a koronavírussal diagnosztizált betegek száma.

Ugyanakkor Románia esetében jelenleg nem aggasztó a helyzet, ugyanis az esetszám emelkedése nem országos jelenség. Vannak olyan megyék, például Kolozs, Maros, ahol néhány napon át nem jegyeztek új esetet, illetve egy hete tartósan nagyobb a gyógyultak, mint a megbetegedettek száma – mondta el a Szabadságnak László Attila.

Csökkenőben a járvány, több a gyógyult

Hozzátette: az új esetek száma nem kimagaslóan nagyobb az elmúlt napokban jegyzetteknél, s jelentkezési helyük arra utal, hogy kisebb-nagyobb gócpontok alakultak ki, kórházakban, öregotthonban. Ezeket a gócokat el kell különíteni, meg kell tenni minden intézkedést annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. – Különösebb aggodalomra nem ad okot a helyzet, viszont az tény, hogy ezeknek a gócoknak a megjelenésében a szükségállapot lejárta utáni „sétálgatás” is közrejátszott; hét-nyolc nap elteltével már láthatók a tanújelei a fegyelmezetlenségnek, a távolságtartási követelmény megszegésének – emelte ki az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa.

A járványgörbe grafikonja egyelőre fűrészfogszerűen alakul, naponta kisebb-nagyobb mértékben változó esetszámmal; sőt, az elmúlt hét adatai alapján a járvány csökkenő tendenciát mutatott – magyarázta az orvos-politikus. Továbbá, az előző hetekhez viszonyítva, a múlt héten emelkedett a gyógyultak száma is. De a járványnak sajnos még nincs vége, és továbbra is be kell tartani a rendelkezéseket – hangsúlyozta.

Kérdésünkre, hogy mekkora napi új esetszámnál várható, hogy újra szigorításokat rendeljenek el, László Attila azt mondta: nem számít arra, hogy országos szintű korlátozásokat vezetnek majd be. Az országos veszélyhelyzeti operatív törzs és a közegészségügyi intézet is naponta közli oldalán megyékre lebontva a fertőzések számának alakulását; Kolozs megyében például három napon át nem jelentettek új esetet, és az aktív esetek száma is egyre csökken.

Több mint fele a fertőzötteknek tünetmentes

Az aktív esetek számát úgy kapjuk meg, ha az összfertőzöttek számából kivonjuk a meggyógyultakét; Romániában kórházi kezelésben részesül minden olyan személy, aki aktív eset, azaz a koronavírustesztje pozitívnak bizonyul – a fertőzötteknek körülbelül 25 százalékánál jelentkeznek tünetek, több mint fele az embereknek tünetmentes; a nagyon súlyos esetek az intenzív osztályokra kerülnek, ezeken a legutóbbi adatok szerint 177 beteget ápoltak – mondta el László Attila.

Megerősítette: változott a tesztelési protokollum, azaz a koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket csak abban az esetben tesztelik, ha tüneteik vannak; ez az eljárási mód valóban módosíthatta a statisztikai adatokat; például egy család esetében kicsi a valószínűsége annak, hogy ha az egyik családtagnál kimutatják a fertőzést és kórházba kerül, a vele egy fedél alatt élők elkerüljék a vírust – ismerte el az orvos-politikus. Ilyen esetben, a tünetmentes, ismert kontaktszemélynek naponta kétszer kell mérnie testhőmérsékletét, figyelnie egészségi állapotát.

Az elhalálozások száma is csökkenést mutatott az elmúlt napokban; a szakemberek arra számítottak, hogy a járvány felfele ívelése esetén napi 30-35 vírusfertőzés okozta haláleset lesz. Vasárnap kilenc, hétfőn 12 elhalálozást jegyeztek; az eddig elhunytak 97-98 százalékának valamilyen krónikus betegsége is volt: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, krónikus tüdőbetegségek – részletezte a szenátor.

Mikor reaktiválódhat a fertőzés?

Felvetésünkre, hogy megfertőződhet-e valaki másodjára is az új típusú koronavírussal, László Attila kiemelte: a szakemberek szerint, ha az adott páciens vírustesztje újra pozitívnak bizonyul, akkor nem újrafertőződött, hanem nagy valószínűséggel reaktiválódott a fertőzés. Ez azért történhet meg, mivel valamilyen okból kifolyólag az illető szervezete nem tudott antitesteket termelni. Másrészt, az ilyen esetek eddig mindig tünetmenteseknek bizonyultak; viszont ezek a páciensek is fertőzőek. Külön kategóriát képeznek azok az emberek, akik a kórházi kezelésük során nagy mennyiségű kortizonszármazékot (gyulladáscsökkentő szteroidot) kaptak, akiknél gyógyszeresen csökkentették az immunrendszer működését, a saját antitesttermelést. Illetve lassan kialakul harmadik csoport is, amely azokból tevődik össze, akik a Covid-19 fertőzésen átesettek plazmáját kapták a betegség kezdeti fázisában. Az idegen szervezettől kapott antitestek ugyanis működésbe lépnek, elpusztítják az illetőben a vírust, de megtörténhet, hogy már azelőtt, mielőtt a saját immunrendszere reagálhatott volna – fejtette ki László Attila.

Országszerte tízezrek tesztelését tervezik

Kérdésünkre, hogy valóban tízezrek tesztelését tervezik-e országszerte, a politikus megerősítette: valóban ez a terv, s két típusú tesztelést alkalmaznak majd: az antitestek kimutatására alkalmas szerológiai tesztet és a vírus jelenlétét kimutató orr-garat-váladék vizsgálatát. (Az orr-garat-törlet a vírusból származó felületi fehérjék kimutatásával képes igazolni vagy kizárni a vírus jelenlétét. Előnye, hogy nem igényel bonyolult laboratóriumi hátteret, de érzékenysége – valószínűleg – elmarad a Real Time-PCR diagnosztikai módszer mögött – szerk. megj.).

Reprezentatív mintát dolgoznak ki – korcsoportonként, településenként, foglalkozásonként lebontva –, akárcsak egy szociológiai felmérés esetén; 30 ezres létszámmal egészen jó képet lehet majd alkotni a helyzetről. Egy közvélemény-kutatást például rendszerint 1000-1500-as mintán végeznek el, s pluszmínusz három százalék a hibahatár. Egy 30 ezres, korrekt módon összeállított minta esetében ez a hibahatár jóval alacsonyabb lesz. Az illetőket értesítik majd, hogy kiválasztották őket, s közlik velük, mikor és hol jelentkezzenek, hogy elvégezhessék a vizsgálatokat – mondta a politikus. Elmondta, Magyarországon a múlt heti közlés szerint 18 900 emberből álló mintával dolgoznak; eddig 8500 elvégzett torokváladéktesztből két pozitív eredmény volt; az immunszerológiai vizsgálatokból eddig 1500-1600-at végeztek el, s körülbelül 14 embernél mutatták ki, hogy már van immunitása, mivel átesett a fertőzésen. Magyarországon ezeknek az adatoknak a közlésekor mintegy 3300 volt a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az ottani szakemberek arra számítanak, hogy ilyen adatok mellett további 22 ezer pozitív eset lehet, illetve mintegy 95 ezren már átestek a fertőzésen – magyarázta László Attila. Kiemelte: Magyarországon nagyon hatékonyan intézkedtek, 12 nappal az első eset diagnosztizálása után már bevezették a korlátozásokat (Olaszországban például 58 nap telt el az első diagnózis után), ezért össztársadalmi szinten vélhetőleg alacsony, három százalék alatti lesz azok száma, akik nem voltak diagnosztizálva, de átestek a fertőzésen.

Romániában szintén idejében meghozták – 15 nappal az első esetet követően – a szükséges intézkedéseket, így mindamellett, hogy kétmillió ember tért haza a járvány által erősen sújtott országokból, várhatóan közel áll majd a magyarországi eredményhez az itt mért adat is – összegezte László Attila.

Forrás: szabadsag.ro