László Attila: családommal együtt beoltatom magam

• Oltáshírek
László Attila Kolozs megyei RMDSZ-es szenátor, gyermekgyógyász lapunknak határozottan kijelentette: családjával együtt be fogja oltatni magát a koronavírus elleni oltással. Hozzátette: mindenkinek javasolja az oltás beadatását. Bár Romániában is elkezdték december 27-én az egészségügyi személyzet beoltását, máris fennakadás késlelteti az immunizációt, hiszen a második adag oltóanyag csak ma érkezik Kolozs megyébe. – Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, hiszen a koronavírus elleni oltás reményt ad a járvánnyal szembeni küzdelemben – fogalmazott László Attila szenátor. Reméli, hogy megfelelő mennyiség áll majd a rendelkezésünkre, és hogy az oltásnak köszönhetően minél előbb kialakul a nyájimmunitás, hogy visszatérhessünk korábbi életünkhöz.

László Attila RMDSZ-es szenátor aggódik az oltáskampány kezdetén észlelt fennakadás miatt, reméli, hogy hamarosan heti 140-150 ezer adag védőoltás érkezik és így bárki beoltathatja magát.

– Ez most próbatétel elé állítja a társadalmunkat. Mivel fakultatív oltásról van szó, sok munka vár még ránk ahhoz, hogy mindenkit megfelelően tájékoztassunk, és az emberek az információk birtokában hozhassák meg az oltással kapcsolatos döntést. Minél előbb meg kell történnie a lakosság immunizációjának, csak így kerülhetünk közelebb  a „felszabaduláshoz” – mondta.

– Ez az első védőoltás, ami a rendelkezésünkre áll, de nemsokára várható a többi is. Úgy tudom, az EU hat gyártóval kötött szerződést. Ami az oltáskampány lebonyolítását illeti, én korántsem vagyok annyira optimista, mint az államelnök vagy a miniszterelnök. Szerintem jövő februárban fejeződhet be az egészségügyi személyzet beoltása, és csak március–áprilisban kezdődhet a lakosságé – jegyezte meg a szenátor.

– Mindenképp javaslom az oltás beadatását azoknak is, akik már felgyógyultak, mert sok kérdés tisztázatlan még a fertőző betegség kapcsán. Például az is, hogy mennyi ideig élveznek immunitást azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen. Mivel az idő teltével az antitestmennyiség csökken, a szervezetünket az ilyen típusú beavatkozással, azaz az oltással kell „emlékeztetni” arra, hogy a kellő antitestszintet fenntartsa – magyarázta az orvos-szenátor.

– Ami az oltás hatékonyságát illeti, tisztázatlan kérdés ez is. Rövid idő alatt fejlesztették ki, a klinikai tesztek is csak öt-hat hónapja kezdődtek el. Senki sem tudja, hogy az oltás mekkora távon biztosítja az immunitást. Erre az elkövetkező időszak ad majd választ – vélekedett.

– Amikor sorra kerülök, családommal együtt be fogom oltatni magam. De amíg ilyen korlátozott mennyiség áll rendelkezésünkre, azoknak van rá nagyobb szükségük, akik nap mint nap az élvonalban harcolnak a betegség ellen – tette hozzá.

Senkinél sem jelentkezett komoly mellékhatás

A kolozsvári járványkórházban további 90 munkatársat jegyeztek elő koronavírus elleni oltásra, akik december 27-e és 31-e között kapják meg a vakcinát. A megyében elsőként húsz kórház 12 500 alkalmazottját oltanák be. A második szakaszban a kockázati csoportba tartozó személyek, azaz a megyében élő 132 ezer 65 év feletti és krónikus beteg számíthat oltásra. Őket a különböző településeken létesített 30 oltásközpontban immunizálnák. Ugyancsak a második szakaszban további 2500 személyt oltanának be, akik bentlakásos központokban, öregotthonokban élnek.

Az oltási kampány koordinálásáért felelős országos bizottság tájékoztatása szerint hétfőn 1101 személy kapta meg a vakcinát Romániában, ezzel 2066-ra nőtt a beoltottak száma. Eddig egyetlen személynél jelentkezett enyhén allergiás reakció.

Amint arról korábban tudósítottunk, harminc lakossági oltási központ közül 13 van Kolozsváron, három Tordán, kettő Désen, egy-egy Aranyos­gyéresen, Sza­mos­­újváron, Bánffy­hunyadon, Kis­ka­lotán, Mócson, Apa­hidán, Ka­ján­tón, Gyaluban, Jára­bányán, Ege­resen, Szász­fenesen és Kis­bács­ban.

A lakossági oltási központokat az iskolák tornatermeiben, egészségügyi központokban, vidéken a kultúrházakban vagy az iskolák sportcsarnokaiban alakítják ki. Várótermet, az oltás beadására alkalmas termet is biztosítani kell, sőt külön helyiséget az oltás beadása utáni orvosi felügyelet idejére. Emellett két mobil oltási központ kialakítását tervezik, amelyek vidéken, illetve a nehezebben megközelíthető településeken fejtik majd ki tevékenységüket.

Online is lehet jelentkezni oltásra

Hétfőtől azt az internetes alkalmazást is üzembe helyezték, amelyen keresztül az érintettek időpontot foglalhatnak az oltásra. A feliratkozást a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login oldalon lehet megtenni.

Akik meg szeretnék kapni a koronavírus elleni oltást, azok az online platform mellett telefonon, továbbá a családorvos vagy az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok közvetítésével is kérhetnek előjegyzést.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság bejelentette: üzembe helyezték az immunizálás utáni esetleges mellékhatások platformját. A bejelentéseket a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Romániai Országos Ügynökségének honlapján (anm.ro).

Még nem tudni, mikor kezdődik újra az oktatás

Az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcával közösen dönti majd el, hogy mikor nyithatnak ki ismét az iskolák – nyilatkozta Sorin Cîmpeanu. A tanügyminiszter leszögezte: az iskolák újranyitása elsősorban a járványhelyzet alakulásától függ, ugyanakkor azt is figyelembe veszik, miként jártak el más országok. Cîmpeanu hozzátette: az iskolába való visszatérést illetően prioritást élveznek majd az óvodások és az elemisták, továbbá a végzős osztályokba járók, azaz a nyolcadikosok és tizenkettedikesek, valamint azon – főleg vidéki – iskolák tanulói, ahol nehézségek adódtak az online oktatással.

 

Forrás: www.szabadsag.ro