Május 15-től készenléti állapot váltja fel a szükségállapotot; kinyitnak majd a szépségszalonok, fogászatok, múzeumok

• Hírek

Május 14-én lesz a szükségállapot utolsó napja – jelentette be ma Klaus Iohannis államelnök. „Ahhoz, hogy a járványt ellenőrzés alatt tudjuk tartani, május 15-től készenléti állapotba lépünk. A helyzet nem javult még, nem szeretném, hogy úgy tűnjön, hogy vége a járványnak, és visszaálltunk a normális kerékvágásba. Függetlenül attól, hogy mit hallanak a televízióban, senki nem tudja, meddig tart a járvány” – jelentette ki az államfő. Hozzátette: május 15-től nyilatkozat nélkül mehetünk el otthonról, de nem szabad túlzásba esnünk, továbbra is csak akkor menjünk ki, ha feltétlenül szükséges.

Klaus Iohannis elmondta, a korlátozásokat fokozatosan, kéthetente oldják majd fel, vélhetően június elején vezetnek be újabb lazításokat. Kinyitnak a szépségszalonok, fodrászatok, fogorvosi rendelők és a múzeumok. Minden esetben be kell majd tartani a kellő távolságot, maszkot kell hordani a nyilvános beltéri helyeken és akkor, amikor a tömegközlekedést használjuk.

Az államfő hangsúlyozta, az enyhítések nem lesznek érvényben a vesztegzár alá helyezett településeken.

A települések közötti utazásokat továbbra is korlátozzák. Kivételt képez, ha valaki munkavégzés céljából utazik, orvosi vizsgálatra megy, vagy kerékpározik. Egyénileg lehet majd sportolni, de továbbra sem engedélyezett a három személynél nagyobb csoportos tevékenység.

A hivatásos sportolók különleges feltételek betartása mellett elkezdhetik az edzőtáborokat, viszont a versenyek még nem kezdődnek el.

A hobbisportolók számára egyelőre nem nyitják meg a sportbázisokat.