Marcel Vela: Változhat az idősek kijárási időpontja; több száz fős esküvőket feltehetően május 15-e után sem lehet szervezni

• Hírek

A belügyminisztérium fontolóra veszi, hogy lazít a 65 év fölöttiek kijárására vonatkozó korlátozásokon, és módosítja az idősek vásárlásra kijelölt időintervallumát is – mondta Marcel Vela belügyminiszter szerda esti videóüzenetében, ahol válaszolt a lakosság által feltett kérdésekre.

Elmondta, véleménye szerint a meleg idő beállta után már nem lesz megfelelő a 11 és 13 óra közötti időszak, a 65 év fölöttieknek várhatóan azt fogják ajánlani, hogy korábban, a reggeli órákban menjenek vásárolni. Ezt az elgondolást az az érv is alátámasztja, hogy nyitás után fertőtlenítik a boltokat, tehát ilyenkor a legkisebb a fertőzésveszély. Ugyanakkor fontolgatják, hogy egy késő délutáni vagy esti időintervallumot is kijelölnek az idősek vásárlási időszakának.

A módosításokról még nincs döntés, amint a program változik, értesítik a lakosságot – tette hozzá a belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy május 15-e után sem lehet majd több száz fős esküvőket szervezni. A belügyi szaktárca vezetője valószínűnek tartja, hogy azokat még a május 15-e után várható lazítás után sem lehet megtartani, mert a koronavírus terjedése május közepén sem fog megszűnni. „Nem adok most hivatalos választ önöknek, de nem hiszem, hogy május 15-én megszabadulunk a koronavírustól. Nincs szó arról, hogy május 15-én a vírus leáll és tart egy szünetet. Továbbra is óvatosak kell hogy legyünk, védenünk kell magunkat, maszkot viselnünk, kezet mosnunk, háromnál többen ne gyűljünk össze beszélgetni, tartsuk be a társadalmi távolságtartást. Egyes tevékenységek újraindulnak, de bizonyos feltételek mellett” – mondta Vela.

A több száz vendég jelenlétét feltételező eseményekről, például az esküvőkről a belügyminiszter azt mondta: a házasságkötést meg lehet majd tartani, de csak szűk körben, és 8-nál több ember valószínűleg csak augusztus végétől ünnepelhet együtt. Mindez a COVID-19 járvány következő periódusban történő alakulásától függ.

Forrás: agerpres.ro