Meghosszabbítják a készenléti állapotot Romániában

• Hírek

Újabb 30 nappal meghosszabbítják a hatóságok a készenléti állapotot – jelentette be a kormányzati illetékesekkel tartott szerda délutáni tanácskozása után az államfő. Klaus Iohannis közölte, hogy nem vezetnek be újabb korlátozó intézkedéseket, de lazítások sem lesznek.

Az államfő elmondta, a miniszterekkel tartott tanácskozáson elemezték a koronavírus-járvány adatait, és a borúlátó következtetésre jutottak. „A helyzet nem jó. Ma is több mint 600 új fertőzést jelentettek. Ez sok, nagyon sok. Erről csak annyit tudok mondani: védekezzenek, védekezzenek és védjenek meg másokat is!” – fogalmazott Iohannis az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában.

Az államfő közölte: ilyen körülmények között „nyilvánvaló”, hogy a július 16-én lejáró készenléti állapotot újabb 30 nappal meghosszabbítja a kormány. Hozzátette, hogy a hatóságok nem vezetnek be újabb korlátozásokat, de a jelenleg hatályban lévő óvintézkedéseken sem lazítanak. „Nem akarunk újabb szigorító intézkedéseket, mert ártanak a gazdaságnak. De a jelenlegi járványhelyzetben lazításokról sem lehet szó” – magyarázta.

Iohannis szerint a kormány hamarosan a gazdaság talpra állítását szolgáló újabb intézkedéscsomagot jelent be. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a hét végén részt vesz a rendkívüli EU-csúcson, aminek fő napirendi pontja a 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alap elosztása lesz. “Nagyon fontos, hogy Romániának minél nagyobb összegben részesüljön. Én ezért fogok küzdeni az EU-csúcson” – fogalmazott az államfő.

A kormány a szerda délutáni ülésén fogadja el a készenléti állapot újabb 30 napos meghosszabbításáról szóló határozatot. Az alkotmánybíróság döntése értelmében a készenléti állapot meghosszabbításához nem szükséges a parlament jóváhagyása. Így a kormány megteheti ezt a lépést, ahányszor jónak látja.

Forrás: maszol.ro