Megjelent a Hivatalos Közlönyben az 5-ös, illetve a 6-os számú katonai rendelet

• Hírek

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a COVID-19 terjedésének megakadályozását célzó 5-ös és 6-os katonai rendelet.

Mindkét rendeletet hétfő este hozták meg, és Marcel Vela belügyminiszter ismertette.

Az 5-ös számú rendelet meghosszabbítja a Románia és Spanyolország, valamint a Románia és Olaszország közötti repülőjáratok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést.

A Románia és Spanyolország közötti repülőjáratokat érintő intézkedés újabb 14 napig lesz érvényben kedd 18 órától, az olaszországi járatokra vonatkozó döntés pedig szintén újabb 14 napra szól, 2020. április 6-ától kezdődően.

Az áru- és levélszállítást végző, a humanitárius, illetve a sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító repülőgépek nem esnek a rendelet hatálya alá.

A rendelet leszögezi még, hogy a karanténközpontot a hatóságok jóváhagyása nélkül elhagyó személyek újabb 14 napra vesztegzár alá kerülnek, nekik kell állniuk ellátásuk költségeit és büntetőjogi felelősségre vonják őket.

Azokat, akik nem tartják be a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, újabb 14 napra karanténba helyezik, nekik kell állniuk a költségeket, és bírságot kell fizetniük – szögezi még le a rendelet.

A 6-os számú rendelet értelmében vesztegzár alá vonták Suceava várost és a vonzáskörzetébe tartozó nyolc községet, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén.

A vesztegzár Suceavára és a következő környező településekre vonatkozik: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi és Mitocu Dragomirnei.

A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki.

Forrás: agerpres.ro