Megkezdődött a csíkszeredai kórház fertőző részlegének bővítése

• Hírek

Nyolc konténerből álló moduláris kórház építése kezdődött el hétfőn a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságában, Csíksomlyón. Ezzel megnő a kezelőfelület, és elkülönítésre is alkalmas kórtermek jönnek létre.  Az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsa négy konténert vásárolt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, a konténerek hétfőn érkeztek meg Csíksomlyóra, a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságába. Itt épül fel egy moduláris kórház, amelyet összesen nyolc konténer fog alkotni. A következő négy elem megvásárlásáról már szintén döntött az intézmény – ezek is Csíksomlyón kapnak majd helyet. A kórház munkatársai előkészítették a helyszínt, amint a konténerek a helyükre kerülnek, csatlakoztatják őket a víz- és csatornahálózathoz, illetve a villanyvezetékhez, és lehet is berendezni őket, a kórházban már folyamatban van a szükséges felszerelés biztosítása. A fertőző betegségeket kezelő, most koronavírusos betegek ellátásra berendezkedett osztály kezelőfelülete a moduláris kórház révén 10 ággyal fog bővülni. „Amellett, hogy bővül a felületünk, a moduláris kórház arra is lehetőséget nyújt, hogy szükség esetén elkülönítőként használjuk” – fejtette ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

Adományokból vásároltak orvosi felszereléseket

Adományok érkeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára és az intézmény továbbra is várja azok segítségét, akik hozzá akarnak járulni a koronavírus-járványra való felkészüléshez. Az eddigi segítségnyújtás meghaladta a két millió lejt. Az összefogásnak látványos eredményei is vannak: befejeződött a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése.

Védőfelszerelést, pénzt adományoztak, szolgáltatásokat ajánlottak fel, sokan maszkokat varrtak a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház számára az elmúlt időszakban. Bankok, cégek, intézmények, közbirtokosságok, magánszemélyek és egyházak egyaránt bekapcsolódtak a jótékonysági akcióba.

Kép: maszol.ro