Megoldást javasol Pásztor Sándor az ingázók újabb problémájára

• Hírek

Levélben fordult Marcel Vela belügyminiszterhez és ismét megoldást javasolt az országhatáron át ingázók helyzetének megoldására Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke.

A Bihar megyei önkormányzat vezetője azért fordult a belügyi tárca vezetőjéhez, mert csütörtök reggelre az országhatáron ingázók ismét azzal szembesültek, hogy a borsi határátkelőn nem engedik át az határ két különböző oldalán élő munkavállalókat, akiket az ingázók átlépésére kijelölt székelyhídi és nagyszalontai határállomás felé irányítottak. Ezzel nemcsak nagyon jelentős, akár több órás időveszteséget okoztak a munkásoknak, hanem több tíz, vagy akár száz kilométeres kerülő megtételére kényszerítették őket.

Az újabb, az ingázók közlekedését megnehezítő intézkedés bevezetése azután történt meg, hogy a román határrendészet kérte a magyar féltől annak a korábbi nemzetközi egyezménynek a szó szerinti betartását, amit a magyarországi és a romániai határrendészet kötött meg korábban az ingázók helyzetének a rendezése érdekében. Az illető megállapodásban szerepel Nagyszalonta és Székelyhíd határátkelők újranyitása. Ebben nincs szó a borsi–ártándi átkelőhelyről. Ebből fakadóan született az újabb félreérthető helyzet. A magyar fél egyértelműnek vette, hogy a borsi–ártándi átkelőn az addigi gyakorlathoz hasonlóan átjárhatnak majd az ingázók, míg a román fél a megállapodás szó szerinti betartásához ragaszkodik, e szerint csak Székelyhídnál és Nagyszalontánál közlekedhetnek az ingázók csütörtök reggeltől.

Pásztor Sándor tanácselnök az ingázó munkavállalók érdekében nyomatékosan arra kéri a belügyminisztert, hogy a borsi határátkelőt is vegyék fel abba a jegyzékbe, amely tartalmazza az ingázók által használható átkelőket. Amennyiben szükséges, alakítsanak ki egy külön sávot a naponta közlekedőknek, hiszen a határ övezetében élő ingázók ezt az átkelőt használták a legsűrűbben – javasolta Pásztor Sándor.

Amennyiben Borsnál nem sikerül rendezni az ingázók határátlépésének a helyzetét, az RMDSZ-es tanácselnök egy másik megoldással is előállt Marcel Vela belügyminiszter azon nyilatkozatára alapozva, hogy szükség esetén újabb határátkelő állomások megnyitását is lehetővé teszik. Pásztor Sándor kezdeményezte, hogy az ingázók számára nyissák meg a körösszegi átkelőt, itt ugyanis korábban már létezett ideiglenes határállomás. A borsi után ez található a legközelebb a nagyváradi metropoliszövezethez, és ez egy megoldás lehet azok számára, akik az országhatár egyik oldalán élnek és a másikon dolgoznak.

A körösszegi átkelő megnyitásával megoldódnak a határon napi rendszerességgel átjárók problémája. Megkímélnék őket attól, hogy napi több tíz kilométeres kerülőt tegyenek Szalonta vagy Székelyhíd felé, ugyanakkor teljesülhet a román határrendészetnek az az akarata is, hogy ne engedje kapcsolatba kerülni az ingázókat a külföldről hazatérő román vendégmunkások tízezreivel.

A Bihar Megyei Tanács elnöke azt kérte továbbá a belügyminisztertől, hogy a székelyhídi határállomás esetében növelje a román határrendészek számát, valamint javítani kell a személyzet hozzáállásán, ugyanis mint az csütörtök reggel kiderült, az ide átirányított ingázók okozta forgalomnövekedéssel jelentős torlódás alakult ki.

 Forrás:  Varadinum.ma