Mentesülnek a kijárási tilalom alól a beoltottak, eltörlik a 6-12 év közötti gyerekek tesztkötelezettségét

• Járványhírek

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be hétvégén azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a 6 ezreléket, de nem lépi túl a 7,5-öt – erről döntött mai ülésén a kormány. Az előírás szerint pénteken, szombaton és vasárnap este 8 óra után csak felelősségvállalási nyilatkozattal lehet elhagyni a lakhelyet. Ez alól kivételt képeznek:

  • a beoltottak,
  • azok, akik munkába mennek,
  • akik halaszthatatlan orvosi vizsgálatra mennek,
  • akik átutazóban vannak,
  • akik idős, mozgásképtelen személyekre, gyerekekre vigyáznak, vagy hozzátartozó halálának esetén.

Mentesülnek a kijárási tilalom alól a beoltott személyek azokon a településeken, ahol a fertőzöttség meghaladta a 7,5 ezreléket.

A 6-7,5 közötti fertőzöttséggel rendelkező településeken a vendéglőknek be kell zárniuk hétvégén 18 óra után, azaz nem lehet helyben fogyasztani, de a házhozszállítás továbbra is megengedett. A 18 órai bezárás alól kivételt képeznek: benzinkutak, gyógyszertárak, házhozszállítással foglalkozó cégek, személyszállító és árufuvarozó cégek.

A 3-6 közötti fertőzöttségű településeken nem tesztelik a 12 év alatti gyerekeket, ha éttermekbe, előadásokra, moziba mennek.  Korábban ez a kötelezettség minden 6 év fölötti gyermek esetében volt kötelező, ezt emelték most 12 évre.

A kormányhatározat szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány 3 és 6 között van, ott a bevásárlóközpontokban működő étkezdéket el kell választani a pláza többi üzletétől. Ezekbe a vendéglőkbe is csak COVID-igazolvánnyal lehet majd belépni.