Miért nem kell pánikba esni vásárláskor vagy csomag átvételkor?

• Mit tegyünk

Egy nemrégiben készült brit tanulmány arra figyelmeztet, hogy a futárszolgálat által szállított dobozokon, illetve az élelmiszerüzletben lévő csomagolásokon magas lehet a fertőzés veszélye. Ellenben más szakértők szerint, ennek kockázata rendkívül alacsony és ezt meg is magyarázzák.

Először is, a betegség elterjedése az élettelen felületekről reális veszély, ezt nem lehet minimalizálni.

A koronavírus legfeljebb négy órán keresztül mutatható ki rézfelületeken, maximum 24 órát karton-, és akár két-három napig a műanyag és rozsdamentes acél felületeken.” A kulcsszó itt a “kimutatható”.

Igen, a vírus néhány felületen akár egy napig is kimutatható, de a valóság az, hogy a víruskoncentráció szintje is gyorsan csökken azokon. A vírus felezési ideje rozsdamentes acélon és műanyagon 5-6 óra, illetve 6-8 óra volt. (A felezési idő azt jelenti, hogy mennyi időn belül csökken a víruskoncentráció a felére, majd annak is a felére, és így tovább, amíg el nem tűnik.)

Most vegyük át azt a teljes okozati láncot, amelynek léteznie kellene, hogy megbetegedjünk az ajtónk előtt lévő szennyezett csomagolástól, vagy az élelmiszerboltból vásárolt tejes doboztól.

A kiszállított csomag esetében a futárnak fertőzöttnek kellene lennie, és a tünetei ellenére továbbra is dolgoznia kellene. (Ha nagyon beteg lenne, akkor valószínűleg otthon lenne; ha meg tünetmentes lenne, nem valószínű, hogy gyakran köhögne vagy tüsszentene). De feltételezzük, hogy egy óvatlan mozdulattal megtörölte az orrát, nem mosta meg a kezét, és ezzel vírust juttatott a csomagolásra. Még így is eltelik sok idő attól kezdve, hogy átvitte a vírust, egészen addig, amíg kézbesíti a csomagot az ajtónál. Ez idő alatt a vírus ereje jelentősen gyengül. A legrosszabb esetben a láthatóan beteg sofőr elveszi a teherautóból a csomagot, a bejárati ajtóhoz sétál és a kezébe vagy közvetlenül a csomagolásra tüsszent, mielőtt azt Önnek átadná.

Még ebben a rendkívül valószínűtlen esetben is ÖN megszakíthatja ezt az okozati láncot a következőképen:

  • Egyszerűen hagyja ezt a kartoncsomagot néhány órára a bejárati ajtó előtt.
  • Vagy vigye be, és hagyhatja közvetlenül az ajtó mellett, majd újra mosson kezet.
  • Ha továbbra is aggódik, hogy van-e vírus a csomagoláson, akkor törölje le a külső részét fertőtlenítőszerrel,
  • vagy nyissa ki és dobja el a csomagolást. (Ezután újra mosson kezet.)

Mi a helyzet az élelmiszer / zöldséges boltokkal? Az eljárás hasonló.

  • Vásároljon, amikor szükséges (tartson megfelelő távolságot más vásárlóktól) és helyezze az élelmeket a kosárba.
  • Vásárlás közben tartsa távol a kezét az arcától, és mossa meg azonnal, amint hazaér.
  • Hazaérve különítse el a bevásárolt élelmiszereket, majd újra mosson kezet.
  • Ha vár még néhány órát, mielőtt felhasználná a bevásárolt termékeket, akkor a csomagoláson lévő vírusok mennyisége jelentősen csökken.
  • Ha mégis azonnal szüksége van valamire, és további óvintézkedéseket szeretne megtenni, egyszerűen törölje át a csomagolást bármilyen fertőtlenítőszerrel.
  • Végül pedig mossa le az összes gyümölcsöt és zöldséget, mint általában szokta, bevásárlás után.

A betegségnek a felületekről történő átterjedésének kockázata valós. Soha nem tudjuk kiküszöbölni az összes kockázatot; a cél az, hogy minimalizáljuk a fertőzés esélyét – mert időnként mindenkinek be kell vásárolni az élelmiszerboltokban, vagy feladni egy küldeményt a postán.

De ha betartjuk az alapvető óvintézkedéseket, beleértve a nagyon gyakori kézmosást is, akkor minimális a veszélye annak, hogy megbetegedjünk egy csomagot szállító futártól, a helyi étterem csomagolásától, vagy élelmiszervásárlás közben. Más szóval: „A kockázat kicsi és kezelhető.”

(forrás: WHO hírlevel, Washington Post)