Milyen szabályozások érvényesek a koronavírus-fertőzésben elhunytak temetése esetében?

• Hírek

A szabályozás szerint a temetést minél hamarabb meg kell tartani.

Az Egészségügyi Minisztérium több rendeletet és protokollt is összeállított, a legutóbbit néhány napja arról, mi a teendő a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek esetében, mit kell tenniük a családtagoknak. De mielőtt ismertetnénk, fontos leszögezni: semmilyen körülmények között nem engedélyezett a koronavírusos betegek látogatása a kórházakban, ezt katonai rendelet szabályozza.

A teljes látogatási tilalom azt is jelenti, hogy amennyiben valakinek egy szerette haldoklik, nem tud végső búcsút venni tőle és ugyanakkor semmilyen vallási szertartás elvégzése (például az utolsó kenet feladása) sem engedélyezett jelen körülmények között. “Teljes látogatási tilalom van és ez az intenzív terápiára is érvényes” – erősítette meg András-Nagy Norbert, a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház menedzsere megkeresésünkre.

A minisztérium ezen felül készített egy protokollt, amelyben igen szigorú intézkedéseket is megfogalmaz, mind a kórházak, mind a temetkezési vállalatok számára, arra az esetre, ha koronavírus-fertőzés következtében elhunyt személyekről van szó. Az 570-es rendeletben azt írják, amennyiben valakinél már kimutatták a betegsége során a fertőzést, és meghal, akkor nem kell elvégezni rajta a boncolást, hogy a fertőzés veszélyét ezzel is lecsökkentsék. Ez alól kivételt képez, ha a bűnüldöző szervek valamilyen okból mégis boncolást kérnek, de ezt a közegészségügyi hatóságoknak is engedélyezniük kell.

A koronavírusos betegek minden esetben karkötőket kapnak, amely tartalmazza a személyes adataikat. Amennyiben valaki közülük meghal, úgy vagy az őt ellátó kórház orvosa állítja ki a halotti bizonyítványt, vagy a családi orvosa – utóbbi abban az esetben, ha az elhunyt személyt otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban éri a halál.

A rokonokat telefonon fogják értesíteni, ha egy hozzátartózójuk életét veszíti a kórházban. Ilyen esetben a holttestet 24 órán belül el kell szállítaniuk az intézményből, ha a család vagy rokon 100 kilométernél távolabb lakik, akkor 48 órája van erre. Ez egy fontos pont, amit be kell tartani. Nemrég például a Digi24-nek egy unoka mesélte el, hogy a nagyanyja meghalt az aradi kórházban, de senki nem küldött hivatalos értesítést, így csak véletlenül és sok kérdezősködés árán tudta meg, hogy elhunyt, és két nappal a halál beállta után értesült erről. Ezért, amikor megtalálták, akkor már fel volt ravatalozva egy városi temetkezési vállalatnál.

Ugyanakkor körülményesebb a helyzet akkor, ha az elhunyt hozzátartozója karanténban vagy otthoni elkülönítésben van, akkor nem mehet be a kórházba megerősíteni az elhalálozás tényét. Ha pedig nem jelenik meg a hozzátartozó, akkor a szociális ellátórendszer szervei, vagy egy erre a célra kinevezett orvosi személy fogja értesíteni az elhunyt személy településén a polgármesteri hivatalt.

A koronavírussal elhunyt személyek holttestét nem balzsamozzák be, ehelyett dupla, vízálló zsákba teszik és fertőtlenítőporral fertőtlenítik. A temetkezési vállalkozó, aki a testet kezeli és elszállítja egy speciálisan biztosított helyre, kötelezően védőfelszerelést kell viseljen. Amennyiben az elhalálozott páciens hozzátartozója vagy hozzátartozói nincsenek karanténban, vagy otthoni elkülönítésben, úgy be kell menniük a holttestet azonosítani. Ilyenkor a kórház kell biztosítson védőruházatot, amelynek viselése kötelező, ha a hozzátartozó és a holttest egy helyiségben vannak. A felszerelés tartalmaz egyszer használatos maszkot, kesztyűt és védőpapucsot is.

“A minisztériumi rendelet értelmében csak zárt koporsóban adhatjuk ki a holttesteket. A család megbeszéli a temetkezési vállalattal a részleteket a koporsóra és a szertartásra vonatkozóan, de a koporsóba a kórház személyzete helyezi a holttestet, a biztonsági előírásoknak megfelelően” – magyarázta András-Nagy. Szerinte a standard eljárásban és a koronavírus idején is természetesen értesíteni kell a hozzátartozókat. Ehhez képest Suceaván volt olyan eset, hogy egy elhunyt beteget még aznap délután eltemettek és a család csak másnap tudta meg, hogy koronavírusos volt. Az eljárás szerint legtöbb két hozzátartozó mehet be az elhunythoz, miután azonosítják, alá kell írniuk egy nyilatkozatot és egy külön nyilvántartásban is iktatni fogják az esetet.

A szabályozás szerint a temetést minél hamarabb meg kell tartani, zárt és lepecsételt koporsóban kell elhelyezni a holttestet, virrasztás természetesen nem tartható. A család, vagy ha nincs, akkor a szociális szervek szállíttatják a koporsót a temetőbe, a temetésen legtöbb nyolc ember vehet részt, illetve rajtuk kívül a szertartást megtartó egyházi személyek.

Forrás: transindex.ro

Fotó: Digi24