Mintegy ezer patikában lehet gyorstesztet végeztetni

• Oltáshírek

Megjelent a Hivatalos Közlönyben és hatályba lépett keddtől a gyógyszertárakban végzett gyorsteszteket szabályozó miniszteri rendelet. Eddig mintegy ezer patika jelezte, hogy élne ezzel a lehetőséggel, de a számuk a későbbiekben nőhet.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a gyógyszertárak a megyei közegészségügyi igazgatóságok, illetve a bukaresti közegészségügyi igazgatóság által elektronikus úton kiadott ideiglenes engedély megszerzése után végezhetnek antigén gyorsteszteket. Az engedély hat hónapig érvényes, és a gyógyszertárak további hat hónapos meghosszabbítást kérhetnek. A tesztelést végző személyzet ingyenes képzését a román gyógyszerészkamara, valamint az orvosi asszisztensek és szülésznők országos szervezete fogja megszervezni az egészségügyi miniszter által jóváhagyott protokoll alapján.

A patikákban kizárólag orrgarat-mintavételes gyorstesztet lehet majd végezni. Az antigén teszteket az egészségügyi minisztérium biztosítja ingyen, a megyei közegészségügyi igazgatóságok révén, a rendelkezésére álló készlet függvényében. Az egészségügyi minisztériumtól kapott tesztek nem értékesíthetők a kereskedelemben. A tesztelést követően a gyógyszertárak elektronikusan aláírt dokumentum révén tudatják az eredményt a vizsgált személlyel. Kötelesek továbbá minden elvégzett vizsgálat eredményéről jelentést tenni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak, illetve a bukaresti közegészségügyi igazgatóságnak.

 

Forrás: maszol.ro