Mit csináljunk a lakásban? – túlélőkalauz kisgyermekes családoknak koronavírus-járvány idején

• Mit tegyünk

A koronavírus-járvány miatt Romániában 6 napja szünetel az iskolai, óvodai, bölcsődei tanítás, sok szülő pedig otthonra költöztette irodáját.  Mivel a szakemberek azt ajánlják, hogy a kicsikre ne a nagyszülők vigyázzanak, hiszen a vírus rájuk a legveszélyesebb, a szülőknek segítség hiányában és sétatilalom mellett a négy fal közé szorulva kell izgalmassá tenni a hosszúnak ígérkező kényszervakációt.  Kerülve az elektronikai kütyüket és a rajzfilmeket, összegyűjtöttünk néhány benti alternatív foglalkozást a legkisebbeknek.

 1. Vonjuk be a kicsiket a házimunkába. A tavaszi nagytakarításra végre van idő.  Nem volt még soha ennyire nagy öröm a pórszívózás, portörlés, mosógépbe be-és kipakolás, teregetés, ablakpucolás.
 2. Süssünk, főzzünk valamit! A palacsintasütést, muffin- készítést, tésztagyúrást, kavargatást nagyon élvezik a gyerekek, főleg, ha hagyjuk őket, hogy tetőtől-talpig lisztesek legyenek.
 3. Szortírozzuk ki a csontvázakat a szekrényünkből! Régi ruhák, cipők, táskák és elfeledett kincsek kerülhetnek elő, mind jó kellékek egy márciusi rögtönzött farsanghoz.
 4. Meséljen a nagyi! Hívjuk fel a nagyszülőket videóchaten, így a mesemondásnak új formát adhatunk. Közben ezalatt néhány apróbb házimunkát is meg tudunk csinálni.
 5. Mindennapra egy új szó! Tanítsuk őket más nyelvekre.Mindennap igyekezzünk egy-egy új szót memorizálni, ezt bővíteni, ismételni naponta.
 6. A gyurma, színes ceruza, vízfesték szentháromsága. Főleg akkor nagy buli, ha a földön ülve, óriáspapírra alkotunk, vagy üres nagyobb dobozok falára,és nehezebb napokon egymás arcára.
 7. A ruhacsipeszek katonák, a fazekak házak vagy dobok. Próbáljunk meg mindennel egy kicsit másképp játszani, másra használni. A liszt homokozáshoz kell, a díszpárnák építéshez. Csak így nem unalmas.
 8. Mozogni kell, hogy a Hisztimanót távoltartsuk! Gyerektorna, ének és tánc, mondókák, kiszámolósok és körtáncok. Ezeket variálhatjuk.
 9. A lakás egy akadálypálya. Amúgy is az a kisgyermekes szülőknek, de ebben az időben megengedett, hogy a kanapé csúszdává avanzsáljon, a szőnyeg szigetté, az asztal és székek pedig sátorrá.
 10. Piknik a nappaliban. Csak egy nagy takaró kell hozzá, némi elemózsia és napszemüveg. Ez mindenképp.
 11. Ha nincs kert, jó a terasz is. Szélforgót állítani, virágot ültetni, virágföldben vájkálni egyaránt alkalmas. Lehet fürkészni a madarakat, és azt, hogy mit csinál a szembeszomszéd.
 12. Az indokolatlanul hosszúra nyúló fürdőzések ideje eljött. Akár napközben is.Fel kell sorakoztatni a lehetséges összes fürdőjátékot, kiürült tejfölös vedret, és indulhat a medencézés. Ha van buborékfújó, az mégjobb.
 13. Kézimunka, hajtogatás, ragasztgatás. Csak ne éljük bele nagyon magunkat, nem biztos, hogy a mű elkészültéig egy helyben tud maradni egy örökmozgó kétéves.
 14. Termések, magvak, kavicsok. Minden háznál legalább 6 zsebnyi akad belőle. Ezeket kis dobozokba rendszerezni, formákat alkotni belőlük vagy csak csörögni velük – igen, ezt élvezik a legjobban.
 15. Csak a legbátrabbaknak ajánljuk: párna- és habcsata, vízbombázás. Rendmániás anyukák, ettől a ponttól el lehet tekinteni.

Szakemberek azt tanácsolják, tartsuk magunkat az időbeosztáshoz, a mindennapi rutinhoz, törekedjünk arra, hogy gyermekünk programjában rendszer, kiszámíthatóság legyen.

Embert próbáló idők ezek, de próbáljuk humorral, egy adag lazasággal és sok bögre kávéval túlélni.

Vigyázzunk gyermekeinkre, vigyázzunk egymásra!