Mit kell tudni az oltáskampány harmadik szakaszáról

• Oltáshírek

Valeriu Gheorghiță, a romániai oltáskampány koordinátora arról beszélt a Digi24 hírtelevízióban, hogyan zajlik a vakcinakampány harmadik szakasza. A katonaorvos elmondta: lesznek várólisták, lesznek olyan személyek, akik prioritást élveznek, ugyanakkor a végleges programálás előtt a feliratkozott személyek előzőleg kaphatnak egy becslést arról, hogy mikorra lesz szabad időpont. Valeriu Gheorghiță hozzátette, hogy a 16-18 év közöttiek is kérhetik az oltást, de csak bizonyos központokban.

Március 15-től bárki programálhat oltásra. Megnyílnak a várólisták. Hogyan működnek ezek? Minden oltóközpontban van egy bizonyos számú szabad hely. Amikor betelnek ezek a helyek, automatikusan aktiválódnak a várólisták, az érdekeltek pedig kronológiai sorrendben programálhatnak.

Minden személy láthatja, hányan vannak előtte. A platform egy üzenetet generál majd, amelyikből megtudhatja, hogy a kívánt oltóközpontban mikor szabadulnak fel helyek. A várólistára feliratkozott személyek közül elsőként a veszélyeztetett személyeket értesítik, a 65 év fölöttieket, a krónikus betegeket, a sérült személyeket, azaz az illető oltóközpont szabad helyeinek a 75 százalékát ők tölthetik be. A fennmaradó 25 százalékra azok jogosultak, akik kulcsfontosságú ágazatokban dolgoznak. Amennyiben maradnak még betöltetlen helyek, időrendi sorrendben értesítik a harmadik szakaszhoz tartozó felnőtt lakosságot. Ezenkívül a 16-18 év közöttiek is kérhetnek időpontot, de csak azoknál az oltóközpontoknál, ahol van Pfizer vakcina, ugyanis csak ezzel olthatják be ezt a korosztályt.

A telefonos programálás is hasonlóan működik. A call-center dolgozója ugyanúgy felírja a várólistára az érdekelt személyt, ha nincs szabad hely az oltóközpontban, elmondja neki, hogy vélhetően mikor szabadulhat fel hely. Ha az illető kap egy üzenetet, hogy felszabadultak helyek, felhívják, hogy visszaigazolja, hogy valóban kéri-e az oltást, majd beprogramálják.

Forrás: digi24.ro