Módosítják az oltási platformot, előnyt élveznek az idősek, betegek

• Oltáshírek

Módosul az oltási kampány második szakaszának a stratégiája egy újonnan elfogadott kormányhatározat szerint. Eszerint az illetékesek oly módon alakítják át az oltási kampány regisztrációs platformját, hogy az idősek és krónikus betegek előnyt élvezzenek.

A Hotnews hírportál az oltási kampányt lebonyolító bizottságra hivatkozva arról számolt be, hogy a platformon egy nap alatt az előjegyzési időpontok 75 százalékát a 65 évnél idősebb, a krónikus beteg és fogyatékkal élő személyeknek tartják fenn, csupán a maradék 25 százalékot vehetik igénybe a különböző stratégiai ágazatok dolgozói. Az említett 75 százalékba kerül az egészségügyi személyzet is, amennyiben az első szakaszban nem kapta meg a vakcinát.
A bizottság tájékoztatása szerint már el is küldték az erre vonatkozó módosítási kérést a platformot felügyelő Különleges Távközlési Szolgálatnak (STS), így az online adatbázisba újabb szűrők kerülnek. A hatóságok szerint a megújult regisztrációs platform egy rövid tesztidőszak után, a következő napokban lesz elérhető. A munkáltatók esetében csupán annyiban változik a regisztráció, hogy egyetlen nap alatt csak annyi alkalmazottat jegyezhetnek elő oltásra, amennyit a rendszer megenged, a többit már a következő napra kell regisztrálni. Az újítás a több száz alkalmazottal rendelkező vállalatok számára okozhat kisebb kellemetlenséget. Az oltási kampányt koordináló bizottság a jelenlegi regisztrációs nehézségekre utalva arról is beszámolt, hogy az oltási időpontok és helyek számát folyamatosan össze kell hangolni az Európai Unió ellátórendszerén keresztül érkező vakcinamennyiséggel. Ez más uniós országokban is így történik, tették hozzá, annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az oltási folyamat.

Forrás: kronikaonline.ro