Novák Csaba Zoltán: megteremtettük a törvényes keretet ahhoz, hogy az egyetemek online folytathassák a tanítást

• Hírek

Az egyetemek online folytatathatják a tanítást, az ehhez szükséges törvényes keretről ma döntött a parlament.

Az RMDSZ támogatta azt a kezdeményezést, amely értelmében az egyetemeknek lehetőségük lesz online megszervezni a vizsgáztatást, lezárni a tanévet, és megszervezni a felvételit az egyetemi autonómia jegyében – jelentette be Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor. Az online tanítás a közoktatásban is törvényes keretet kap. A jogszabály arra kötelezi az Oktatásügyi Minisztériumot, hogy sürgősen dolgozza ki a törvény életbeléptetéséhez szükséges módszertant.

Az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa hangsúlyozta: hasonló intézkedésekre van szükség a közoktatásban is. „Az RMDSZ azt kérte a szaktárcától, hogy a törvény értelmében tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az iskolások, az érettségizők és a nyolcadik osztályosok helyzete is megoldódjon” – mondta.  

Mint ismeretes, a tizenkettedikes és nyolcadikos magyar diákok számára Telesuli program indult a vizsgákra való felkészítés céljából. A közszolgálati televízió hármas csatornáján (TVR 3) lehet követni a szaktanárok óráit, a telesuli.rmdsz.ro oldalon pedig elérhető minden ezzel kapcsolatos tananyag.  

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.