Nyitva maradhatnak az iskolák, a vendéglőbe való belépés csak oltási vagy gyógyultsági igazolvánnyal lehetséges a magas fertőzöttségű településeken

• Járványhírek

Nyitva maradhatnak az iskolák a 6 ezreléknél magasabb koronavírus-fertőzöttségű településeken – többek között erről döntött a kormány. Emellett több enyhítést is bevezetnek a fenti küszöbértéket meghaladó helységekben.

Csak azok látogathatják a vendéglátóhelyeket, művelődési intézményeket és sportrendezvényeket, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy átestek a betegségen legalább 15, de nem több mint 180 napja. A döntés értelmében azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban elérte vagy meghaladta a 6-ot az ezer főre jutó koronavírus-fertőzések száma, sem a negatív gyorsteszt, sem a negatív PCR-teszt nem ad mentesítést a korlátozások alól.

Enyhítés a korábbi intézkedésekhez képest, hogy 6 ezrelék felett is nyitva maradhatnak az éttermek, bárok, játéktermek, játszóházak, színházak, mozik, más művelődési intézmények, illetve bel- és szabadtéri sportrendezvényeket, uszodákat is lehet látogatni – a befogadóképesség feléig! –, de csak a fent leírt védettségről szóló igazolással.

Eltörölték a 18 órai boltzárat, annyi korlátozás maradt csupán, hogy a 6 és 7,5 ezrelékes fertőzöttségi településeken az üzletek pénteken, szombaton és vasárnap 5–22 óra között tarthatnak nyitva, 7,5 ezrelék felett pedig a hét minden napján ez az órarend érvényes (este tíz után legfeljebb házhozszállítást végezhetnek).

Az uniós Covid-igazolvánnyal rendelkezők mentesülnek az éjszakai kijárási tilalom alól, amit 6 ezrelék felett hétvégén, 7,5 ezrelék felett mindennap bevezetnek 20 és 5 óra között.