Oltási kampány kezdődik az iskolákban és az egyetemeken

• Oltáshírek

Két hónapon át tartó koronavírus elleni oltási kampányt szerveznek a közoktatásban és az egyetemeken, az iskolákban szeptember 13-ától november 15-éig, a felsőfokú tanintézetekben október 1-jétől december 1-jéig – jelentette be kedden az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă közölte, az iskolákban és egyetemeken a diákok, ezek családtagjai, a pedagógusok és az iskolai kisegítő személyzet tagjai kaphatják meg a koronavírus elleni oltást. A folyamattal kapcsolatos metodológiát és utasításokat a nap folyamán kiküldik az egészségügyi minisztériumnak, a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak és az oktatási tárcának is – tette hozzá az oltásparancsnok.

A közoktatásban szeptember 13-án kezdődik a speciális oltási kampány és november 15-éig tart, az egyetemeken október 1-jétől december 1-jéig lehet majd igényelni a vakcinát. A felsőoktatási intézetekben a megjelölt időpontnál korábban is kialakíthatják az oltópontokat – magyarázta Gheorghiţă.

Az iskolákban három módon lehet megszervezni az oltást: mobil oltócsapatokkal, a tanintézetek saját rendelőiben vagy az iskolák közelében levő oltóközpontoknál. Az egyetemisták számára az egyetemi campus területén vagy más erre megfelelő helyiségben alakítanak ki oltóközpontokat – magyarázta a szakember.

Az oltási programot az igénylések függvényében szabják meg. Azokban a tanintézetekben, amelyekben saját oltóközpontot alakítanak ki, előzetes bejelentkezés nélkül is fel lehet venni az oltást, ha pedig a tanintézet közelében levő oltóközpontnál zajlik az oltás, az oltási platformon való előzetes regisztrációval vagy e nélkül is fogadják a jelentkezőket.

A kiskorúakat minden esetben el kell kísérnie egy felnőtt hozzátartozónak, ugyanakkor egy beleegyező nyilatkozatot is ki kell tölteni ahhoz, hogy a kiskorú megkaphassa a vakcinát – mondta még Valeriu Gheorghiţă.

 

Forrás: agerpres.ro