Országos premier: a legkorszerűbb felszerelésekkel ellátott mobilkórházat avattak Kolozsváron

• Hírek

Átadták az ország első mozgó kórházát Kolozsváron. A létesítmény beszerzését a város önkormányzata finanszírozta, majd azt a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének rendelkezésére bocsátotta. A két sátorból álló létesítmény hordozható, tömegbalesetek, tűzesetek, természeti katasztrófák, egyéb sürgősségi beavatkozások esetén bárhol felvonható. Most, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésében igencsak fontos szerepet játszhat. Az egészségügyi egység mentőautóval is rendelkezik, amely a koronavírussal fertőzött betegek szállítására is alkalmas.

A mobil egység beszerzésére több mint 700 ezer lejt költött az önkormányzat. A felszerelése elsősegély nyújtására és sürgősségi beavatkozásra alkalmas eszközökből, fűtő- és klímaberendezésből, világító felszerelésből, elektromosáram-generátorból, hordágyakból áll. De vannak benne infúziós állványok, orvosi hátizsákok, életjelmonitor, váladékszívó valamint két lélegeztetőgép is.

„Az egészségügyi ellátó sátor gyakorlatilag egy mozgó kórház, amely legkevesebb 20 személy sürgősségi ellátását teszi lehetővé, és amely igazi segítség lehet a jelen helyzetben is. Ebben a mobil egységben dolgozók fogadják, állapotuk súlyosság szerint rangsorolják a pácienseket, majd tovább küldik őket a megfelelő kórházba. Szükség esetén sürgősségi beavatkozásokat is végrehajthatnak itt” – jelentette ki Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere az egység átadásán.