Óvintézkedések Marosvásárhelyen

• Hírek

Marosvásárhelyen mától bezárnak az uszodák, a közhivatalokban csak sürgősségi esetekben fogadják a lakókat, inkább a telefonos és az online ügyintézést ajánlják.

Hétvégén fertőtlenítették az autóbuszokat, és közadakozást hirdettek, hogy a megyei kórház vásárolhasson koronavírus-fertőzést kimutató egészségügyi műszert.

Nem nyit ki a Hadsereg téri, úgynevezett orosz piac sem. A napi piacokat nem zárják be, de az árusokat arra kötelezik, hogy egymástól távolabb kínálják portékájukat. Közben hétfőtől  elkezdődik a városi nagytakarítás, és a már megtisztított területeken, járdákon, úttesteken fertőtlenítés is lesz. A közhivatalok vezetői arra biztatják a lakosságot, hogy csak sürgősségi esetekben keressék fel személyesen a hivatalokat, próbálják meg az ügyeket telefonon vagy online intézni. Országosan megváltozott a helyi adók és illetékek befizetésének határideje, ami azt jelenti, hogy nem március végéig, hanem június végéig lehet 10 százalékos kedvezménnyel törleszteni az állammal szembeni kötelezettségeket.

Közben Marosvásárhelyen fertőtlenítették az oktatási intézményeket és a városi autóbuszokat is. Az önkormányzat tulajdonában lévő tömegközlekedési vállalat egyelőre nem csökkentette járatainak számát, városszinten naponta száz jármű szállítja a lakosságot. Mivel az iskolák, egyetemek zárva vannak, az utasok létszáma jelentősen csökkent. A Maros Megye Tanácsához tartozó megyei kórház igazgatója, Ovidiu Gîrbovan felhívást tett közzé, amelyben arra kéri a nagy cégeket, de a magánszemélyeket is, hogy lehetőségükhöz mérten támogassák kezdeményezésüket.

A kórház, amelyhez a fertőző betegségek klinikája is tartozik, egy koronavírus-fertőzést kimutató berendezést szeretne vásárolni. Szeben és Fehér megyében már beszereztek egy-egy ilyen eszközt. Ennek ára 80 ezer euró körül van.

Forrás: szekehlyon.ro