Radikálisan módosított a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezeten a szenátus

• Hírek

Elfogadta kedden este a szenátus a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet. A jogszabály jelentősen módosult a kormány által beterjesztett változathoz képest. Ez a törvény a szükségállapot május 14-i megszűnése után hozott korlátozó intézkedések jogi keretét teremti meg. A parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja a tervezetet, szerdán a képviselőház – döntő házként – vitatja meg.

A törvényt várhatóan már 15-én kihirdeti az államfő, de csak három nappal a Hivatalos Közlönybe való megjelenése után, 18-án lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy három napig semmi nem korlátozza a polgárok életvitelét – emlékeztet a román sajtó. A kormány 19 oldalas törvénytervezetéhez 64 oldalnyi módosító indítványt fűzött a szenátus jogi bizottsága, a módosított törvénytervezetet végül nagy többséggel, 111 vokssal 8 ellenében és 15 tartózkodás mellett fogadta el a kétkamarás parlament felsőháza.

A szenátus elfogadta azt a módosító javaslatot, miszerint a kormány vészhelyzetet hirdethet az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre 30 napos időtartamra, amelyet a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal további 30 nappal meghosszabbíthat. Ha a vészhelyzet az ország egész területét érinti, a parlament jóváhagyására is szükség van. A képviselőháznak és a szenátusnak a jóváhagyás igénylésétől számított öt napon belül együttes ülésen döntenie kell az ügyben. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a rendkívüli állapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik.

A kormány tervezete szerint a vészhelyzetről az országos vészhelyzeti bizottság dönt, és sürgősségi kormányrendelettel hirdetik ki.

A szenátus további fontos módosítási javaslatokat is elfogadott:

  • a kereskedelmi egységek kötelesek maszkot biztosítani a személyzetüknek és a vásárlóiknak;
  • a munkaadók csak az alkalmazottak beleegyezésével dönthetnek a távmunka bevezetéséről;
  • a vészhelyzet idején kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszhelyiségei, ha betartják a közegészségügyi óvintézkedéseket;
  • a vészhelyzet lejárta utáni 90 napig érvényesek maradnak a különböző okiratok (személyi, jogosítvány stb.).

A szenátus az RMDSZ több módosító javaslatát is elfogadta. Ezekről itt olvashat: https://bit.ly/2YVjTyf

Törölték a törvénytervezet szövegéből azt a lehetőséget, hogy a közintézmények versenyvizsga nélkül alkalmazhassanak a járvány elleni küzdelemhez szükséges munkaerőt hat hónapos munkaszerződéssel. Az egészségügyi tárcánál meghagyták ezt a lehetőséget, de a vizsga nélkül felvett alkalmazottak meghatározott idejű munkaszerződése nem tarthat tovább a veszélyhelyzetnél.

Forrás: maszol.ro