Részleges kijárási tilalom kezdődik hétfő estétől − Milyen igazolásokra lesz szükség? (letölthető formanyomtatványokkal)

• Mit tegyünk

Hétfő este 22 órától részleges kijárási tilalom lép érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy reggel 6 és este 22 óra között lakásunkat csak akkor AJÁNLOTT elhagynunk, ha munkába, gyógyszertárba, orvoshoz kell mennünk, élelmet kell vásárolnunk magunknak, gyermek vagy idős ápolását kell elvégeznünk.

Este 22 és reggel 6 óra között viszont NEM SZABAD elhagynunk lakásunkat, csak a következőkért: ha munkahelyre kell menni, mindennapi alapszükségleteket kell beszerezni, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, gyermek vagy idős ápolását kell elvégezni, haláleset vagy háziállat sétáltatása miatt a lakhely közelében.

FONTOS TUDNI!

  • Amennyiben este 22 és reggel 6 óra között valakinek munkahelyre kell mennie, a hatóságok kérésére köteles munkahelyi igazolást felmutatnia. A munkahelyi igazolás és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érhető el. Figyelem! A hatóságok kérésére igazoltatáskor az eredeti igazolást kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, a magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás az igazolás kitöltéséhez.
  • Amennyiben este 22 és reggel 6 óra között valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érthető el. Figyelem! A hatóságok kérésére igazoltatáskor az eredeti nyilatkozatot kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, a magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltéséhez.

Az igazoltatást a rendőrök, csendőrök, helyi rendőrség tagjai végzik. A hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

Munkahelyi igazolás és a magyar nyelvű kitöltési útmutató (letöltés)

Egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a magyar nyelvű kitöltési útmutató (letöltés)