RMDSZ: azonnal függesszék fel az adóbefizetési kötelezettségét azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat

• Hírek

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel jár Romániában. A kormánynak sürgősen kell cselekednie, mi ebben akarunk segíteni: az emberek és családok támogatásában, a munkahelyek megvédésében – hangsúlyozta Kelemen Hunor azt követően, hogy az RMDSZ javaslatcsomagot juttatott el Ludovic Orban miniszterelnöknek.

A kis- és középvállalkozások jelentik a romániai gazdaság motorját. Akkor tudjuk a munkahelyeket megvédeni, ha a KKV-kat sikerül életben tartani – tette hozzá a szövetségi elnök.

Az RMDSZ prioritása az emberek és családok támogatása, a munkahelyek megvédése! Javaslatcsomagot juttattunk el a kormányhoz, amely többek között a KKV-k megsegítésére, a szállítmányozás és export, a mezőgazdaság, az önkormányzatok és a beruházások területeire vonatkoznak. Ugyanakkor konkrét javaslatokat fogalmaztunk meg a közegészségügy területén is, például a sürgősségi fogorvosi ügyelet ellátásában.

Az RMDSZ javaslatcsomagjának főbb pontjai:

  1. A pénzügyminisztérium azonnal fizesse ki a vállalkozások felé felhalmozott adósságait, elsősorban a visszaigényelt TVA-t és a ki nem fizetett betegszabadságokat.
  2. Támogassák azokat a vállalkozásokat, amelyek nem szüntetnek meg munkahelyeket! Meghatározott időre függesszék fel a TB-hozzájárulás, adó-, illeték- és TVA befizetési kötelezettségét minden vállalkozásnak, amely nem bocsát el alkalmazottakat.
  3. A válság miatt elbocsátott alkalmazottakat egyszeri, vissza nem térítendő egyéni támogatással, illetve munkaerőpiaci intézkedésekkel kell támogatni.
  4. Azonnali hatállyal a vállalkozások rendelkezésére kell bocsátani könnyen elérhető és olcsó hiteleket forgóeszköz finanszírozásra.
  5. Hozzanak létre egy rendkívüli Intervenciós Alapot a költségvetés-kiegészítés alkalmával, ahonnan a gazdaságélénkítő intézkedéseket lehet finanszírozni.
  6. Használjuk ki az EU válságkezelési intézkedéseit! A Kohéziós Alap belső átcsoportosításából fél milliárd euró azonnal az ország rendelkezésére áll. A járvány utáni időre is gondolva, a közösségek számára fontos helyi beruházásokat uniós alapokból kell finanszírozni.

A Szövetség javaslatcsomagja elérhető ITT.

Fotó: https://www.romania-insider.com/