RMDSZ: minden halasztást igénylő hitelező mentesül a kamatos kamat befizetése alól

• Hírek

RMDSZ-javaslatra úgy módosította a parlament a sürgősségi kormányrendeletet elfogadó jogszabályt, hogy senkinek se kelljen kamatos kamatot fizetnie a sürgősségi állapot alatt elhalasztott hitelekre. A sürgősségi kormányrendelet számos hátrányos előírást tartalmazott, amelyeket a parlament kijavított. Így sikerült eltörölni azt az előírást, amely értelmében kamatos kamat befizetésére kötelezték volna a halasztást kérő személyeket arra az időszakra, amelyre halasztás igényelt.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a Szövetség törvényhozói mind a szenátusban, mind pedig a képviselőházban azt az elvet tartották szem előtt, hogy a járványidőszakban az államnak az állampolgárok érdekei szerint kell cselekednie, nem pedig a bankok profitját védeni: „tekintettel a járványügyi helyzet okozta gazdasági válságra és a nem ismert következményekre, meggyőződésem, hogy a kormány sürgősségi rendelete nem segíti azokat a jóhiszemű állampolgárokat, akik törlesztőrészletük halasztását kérték, hiszen a halasztási időre a bank kamatot számolt a be nem fizetett összegekre. Amennyiben egy hiteles a befizetési időszak elején van, a törlesztőrészeltének 80-90 százaléka kamatból áll, így gyakorlatilag a halasztási periódusra is felszámolja a bank a kamatot, amit majd utólag a törlesztőrészlet megemelésével fizettetne vissza a hitelezővel a bank. Az RMDSZ megakadályozta ezt: a bankok nem számolhatnak kamatos kamatot az elhalasztott befizetésekre.”

Az RMDSZ módosító javaslatát minden politikai párt megszavazta, így bekerült a sürgősségi kormányrendeletet törvénybe emelő jogszabályba. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.