RMDSZ: nem szűnik meg a kényszerszabadság-támogatás, otthon maradhatnak a szülők a tanév végéig, és az állam biztosítja a védőfelszerelést a vizsgák alatt

• Hírek

Több pontban módosította az RMDSZ a készenléti állapotot szabályozó rendelkezéseket, a törvénytervezetről kedden szavazott a szenátus plénuma. 

Az RMDSZ módosításainak köszönhetően a szülők továbbra is otthon maradhatnak az iskolás gyermekekkel a tanév végéig, ugyanakkor a kisérettségi és érettségi vizsgák alatt a tanügyminisztériumnak kötelessége biztosítani a szükséges védőfelszerelést a diákok, tanárok és a kisegítő személyzet számára, jelentette be Cseke Attila. Az RMDSZ szenátora ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami támogatása sem szűnik meg a szükségállapot lejártával, május 15-én – ennek értelmében a Szövetség javaslatára módosító javaslatot fogadott el a parlament felsőháza.

Mivel a sportrendezvényeket továbbra is tiltja a törvény, az RMDSZ módosító javaslatának köszönhetően az önkormányzatok a készenléti állapot ideje alatt pénzügyi támogatást ítélhetnek oda a járvány miatt sújtott sportklubok működési költségeinek és személyi kifizetésekkel kapcsolatos költségeinek fedezésére – számolt be Császár Károly RMDSZ-es szenátor. A felsőház jogi bizottságának tagja kiemelte: „javítottuk azt a rendelkezést, amely jogi lehetőséget, de nem kötelezettséget írt elő, ugyanakkor bűntette a nem kötelező előírás be nem tartását. A büntetést előíró rendelkezést töröltük a tervezetből.”

A kedden elfogadott törvénytervezet – amely akkor léphet érvénybe, ha a képviselőház is dönt róla és az államelnök kihirdeti – csak a koronavírussal kapcsolatos készenléti állapotot szabályozza. A kormánypárt tervezete eredetileg tágabb értelemben szabályozta volna a készenléti állapot rendszerét. „Annak ellenére, hogy hetek óta tudjuk, május 15-én véget ér a szükségállapot, a kormány csak tegnap nyújtotta be az ezt követő időszakot szabályozó tervezetét” – mutatott rá Cseke Attila, majd hozzátette: az alkotmányos eljárást betartva nem lehet időben, csütörtökre törvény akkor sem, ha két nap alatt történik a törvényhozási folyamat, hiszen a jogszabály csak három nappal annak kihirdetése után léphet érvénybe.  

Ezen felül a törvénytervezet központosít, hangsúlyozta Cseke Attila. „A tervezet szinte minden területen megadja a kormánynak azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok munkájába beleszóljon, és a polgárok által közvetlenül megválasztott tisztségviselőket, polgármestereket felfüggesszen vagy leváltson. Ez véleményünk szerint elfogadhatatlan.” A frakcióvezető figyelmeztetett: „nem szerencsés, ha olyan előírásokat tartalmaz a törvény, amivel a kormány visszaélhet, hiszen a szükségállapot ideje alatt is láthattuk, hogy egy-egy kórházi vezető leváltása nem szakmai, hanem politikai okok miatt történt.” 

Annak ellenére, hogy a kormány által beterjesztett tervezet aggályos rendelkezéseket tartalmaz, az RMDSZ törvényhozóinak sikerült a jogszabályon javítani. A módosított tervezetet támogatták szavazatukkal a Szövetség szenátorai.