Romániában szombattól nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, megszűnik az éjszakai kijárási tilalom

• Járványhírek

Május 15-től, szombattól néhány kivételes helyzettől eltekintve már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, és megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is – jelentette be csütörtök este Klaus Iohannis.

Az államfő a délután folyamán több miniszterrel tanácskozott az elnöki hivatalban. A megbeszélések után sajtónyilatkozatában a járványvédelmi intézkedések feloldásának őszig tartó menetrendjét ismertette.

Közölte, hogy a lazítások első szakasza már ezen a hétvégén, május 15-én elkezdődik. E szerint szombattól már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, néhány kivétellel: piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési járműveken és ezek megállóiban továbbra is használni kell a szájat és orrot eltakaró védőeszközt.

Szintén szombattól eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, vagyis a polgárok 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Ez maga után vonja azt is, hogy az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva. Szintén szombattól engedélyezett a részvétel a szabadtéri sportesemények lelátóin – sorolta a lazító intézkedéseket Klaus Iohannis.

Az enyhítések második szakasza június elsején kezdődik. E dátumtól legtöbb 70 személy részvételével engedélyezett a szabadtéri esküvők, keresztelők és más családi rendezvények megtartása. Beltéri rendezvények esetében legtöbb 50 személy részvétele engedélyezett. Ha azonban a szervezők szavatolják, hogy valamennyi résztvevő be van oltva, akkor nincs létszámkorlát. Az államfő közlése szerint a létszám felső korlátját július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől tovább növelik.

Klaus Iohannis elmondta, az oktatásra vonatkozó forgatókönyvek nem változnak: az 1 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken a diákoknak továbbra is csak egy része mehet iskolába. Hozzátette, meggyőződése, hogy a tanév végére az összes gyerek visszatérhet a tantermekbe. Az államfő szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ. Közölte, hogy a kormány június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul. Hozzátette, nyár végén elemzik a járványhelyzetet, és ennek függvényében döntenek további korlátozások feloldásáról.

Forrás: maszol.ro