Sepsiszentgyörgy: távolsági adóügyintézés, szigorított ügyfélfogadás és zárt kulturális intézmények

• Hírek

Az adóügyek távolsági intézését javasolják Sepsiszentgyörgyön

A Koronavírus (COVID-19) terjedésének megelőzése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Közpénzügyi Igazgatósága az adóügyek távolsági intézését javasolja. A lakók következőképpen tehetik le a kötelező nyilatkozatokat, vagy fizethetik ki a helyi adókat és illetékeket.

Az adóügyi nyilatkozatokat és dokumentumokat, illetve az elektronikus adatközlésre vonatkozó kérvényt kitöltés után a taxeimpozitelocale@sepsi.ro elektronikus postacímre lehet elküldeni, postán vagy futárszolgálattal a Közpénzügyi Igazgatóság székhelyére az Olt u. 2 szám alá, vagy faxon a 0267/311303 számra. A szükséges nyomtatványok a Polgármesteri Hivatal hivatalos honlapján, itt találhatóak: https://tini.to/UyX

Az adók, illetékek kifizetésére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • A természetes személyek, valamint az egyéni vállalkozók (PFA) a www.ghiseul.ro portálon keresztül fizethetik ki az adókat és illetékeket, ugyanitt a befizetendő adók értékével kapcsolatosan is lehet tájékozódni.
  • A jogi személyek banki átutalással fizethetnek, az IBAN számlaszámok adónemenként a Polgármesteri Hivatal honlapján a alábbi linken találhatóak: http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/index.php?page=32#fragment-148

A lakók adóügyekkel kapcsolatos tájékoztatást e-mailen keresztül (taxeimpozitelocale@sepsi.ro), vagy az alábbi telefonszámok egyikén igényelhetnek:

  • 0736 883 567 (Adókivetési, Megállapítási, Ellenőrző Részleg – Természetes személyek)
  • 0736 883 569 (Adókivetési, Megállapítási, Ellenőrző Részleg – Jogi személyek)
  • 0736 883 568 (Végrehajtási részleg)

Szigorító intézkedések az ügyfélfogadásban

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata további, az ügyfélfogadással kapcsolatos szigorító intézkedéseket vezetett be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Az intézkedések mindaddig érvényben lesznek, amíg a járványveszély tart.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kérést fogalmaz meg a lakószövetségek felé, amelynek értelmében a sepsiszentgyörgyi lakosok mostantól előzetes telefonos programálás alapján kérhetnek időpontot a közköltség kifizetésére. Az önkormányzat a munkaprogram meghosszabbítását is kérvényezi a lakótársulásoktól a torlódások elkerülése végett.

A korlátozó intézkedések idején, az esketéseken csak a pár, a tanuk, a szülők, testvérek, illetve gyerekek vehetnek részt. Ha van rá  lehetőség, javasoljuk, hogy az esketési ceremóniát kinti térben szervezzék meg, a kinti esketések esetében a hivatal eltörli a fizetési kötelezettséget.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata vezetőségének fogadóórái telefonon zajlanak, a lakók telefonhívással jelenthetik be a problémáikat, kérjük csak a legsűrgősebb esetekben tegyék ezt. A vezetőség vissza fog hívni minden személyt a válasszal. Antal Árpád-András polgármesterhez a 0267 311243-as telefonszámon, Sztakics Éva-Judit alpolgármesterhez a 0267 316365-ös telefonszámon, Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterhez pedig a 0267 316901-es telefonszámon lehet jelentkezni.

A hivatal ügyfélfogadó irodájában kérjük szintén csak a legsürgősebb ügyeket intézzék, a helyiségbe csak annyi ember léphet be ahány kolléga van az irodában, a többiek kérjük kint várakozzanak.

Az önkormányzat már kérvényezte a kormánytól, hogy az adók kifizetése esetében hosszabbítsa meg a kedvezményes kifizetési március 31-i határidőt, ezért kérjük, kerüljék a torlódást a Közpénzügyi Igazgatóságon.

A Személyi Nyilvántartó Osztály Anyakönyvi Részlegén az átíratásokat kizárólag a sürgős esetekre korlátozzák, azok tekintendők sürgős eseteknek, amelyek határideje március 31-ig lejár.

Zárva lesznek a kulturális intézmények és a szabadidős létesítmények

Elővigyázatossági intézkedésként, a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében 2020. március 11. és 22. között Sepsiszentgyörgyön bezárják a kulturális intézményeket, a sport és szabadidős létesítményeket, valamint a bölcsődéket, és óvatosságra intik az egyházakat is.

A Helyi Készenléti Bizottság által, március 11-én délelőtt hozott döntések a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében születtek. Sepsiszentgyörgyön jelen pillanatban nincs COVID-19 vírussal fertőzött beteg, 20 személy pedig otthoni elkülönítésben tartozkódik, két hetes megfigyelés alatt.

A határozat értelmében bezárnak a városban működő kulturális intézmények, így a Tamási Áron Színház, Cimborák Bábszínház, M Studio, Andrei Mureșanu Színház, Háromszék Táncegyüttes, Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi is. Továbbá a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Székely Nemzeti Múzeum, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és a az Erdélyi Művészeti Központ is.

Ugyanakkor a Sepsi Rekreatív Rt. és a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által működtetett sport- és szabadidős létesítmények egy része sem lesz nyitva, ezek a következők: a városi uszoda, a sugásfürdői kezelőközpont és a Sugás Spa, a Sepsi Aréna melletti fedett műjégpálya.

A tanügyi intézményekben már szünetel az oktatás, így a városban működő bölcsődék sem fogadják a gyermekeket. A sürgősségi intézkedések között szerepel a Zathurecky Berta Idősek Otthonába való idegen személyek belépésének korlátozása és a nappali tevékenységek felfüggesztése.

Az Önkormányzat kérvényezte a kormánynál a kedvezményes adófizetés március 31-ei határidejének meghosszabbítását, annak érdekében, hogy a következő időszakba ne alakuljanak ki nagy sorok a Közpénzügyi Igazgatóságon. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala az adóügyek távolsági intézését javasolja, a lakóknak lehetőségük van az online adófizetésre, illetve a nyilatkozatok elektronikus úton való elküldésére.

A Helyi Készenléti Bizottság továbbá felhívja az egyházi intézmények figyelmét, hogy korlátozzák a nagyobb csoportok belépését az általuk szervezett eseményekre.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának közleménye