Szatmár, Szilágy és Máramaros megyében is lehet majd koronavírus-teszteket végezni

• Hírek

Felszerelték a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban a COVID-19 kimutatására alkalmas tesztelő sort. Ezt a berendezést Szatmár Megye Tanácsa a kórházzal közösen szerezte be.

A COVID-19 kimutatására alkalmas labor egy sor készülékből áll. A működéséhez egy speciális elemre (extraktor) is szükség van, amelyet már megrendeltek és jövő hét elején érkezik meg Szatmárnémetibe. A kapacitása 12 teszt, amely feldolgozásához körülbelül 4 órára lesz szükség. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházhoz érkezett felajánlásnak köszönhetően április folyamán egy újabb extraktor érkezik, amely jelentősen megnöveli majd az elvégezhető tesztek mennyiségét.

Mivel ehhez a teszteléshez sajátos körülmények kellenek, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban négy helyiséget különítettek el annak érdekében, hogy maximálisan biztonságos legyen a kórházi személyzet számára is a munka. Ennek eredményeképpen a kórház megkapta az Országos Közegészségügyi Intézettől a tanúsítványt, amely szavatolja, hogy a labor koronavírus tesztelésére alkalmas. Az első teszteket jövő héten le is lehet futtatni, ami azt jelenti, hogy nem kell a páciensektől levett mintákat Kolozsvárra küldeni, hanem azokat elvégzik a kórház szakemberei, és így lerövidül a várakozási idő.

A labor kialakítására, a készülékek és egészségügyi felszerelések beszerzésére a Szatmár Megyei Tanács a saját költségvetési keretéből használt fel 600.000 lejt.

A megvalósuláshoz azonban ezen felül intézményi összefogásra is szükség volt a megyében: Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház, Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház – áll a Szatmár megyei Tanács közleményében.

Szilágy megyében is folytatódik a koronavírus elleni küzdelem

Szilágy Megye Tanácsa tavaly vásárolt egy olyan készüléket, ami az újfajta koronavírus tesztelésére is képes. A modern készülék mellett azonban egy olyan készüléket is beszereznek majd, ami képes egy óra alatt kimutatni a teszt eredményét. Ezzel a gyorsított eljárással minimális idő alatt tesztelni lehet majd az egészségügyi személyzetet, valamint a fertőzésgyanús embereket.

Folyamatban vannak a PCR módszer használatára alkalmas készletek beszerzése is, amely a legbiztosabb módszer a koronavírus kimutatására – írta közösségi oldalán Szilágyi Róbert, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.

Jövő héten feltehetően Máramaros megyében is elérhetőek lesznek a koronavírust felfedező gyorstesztek

A teszteket a nagybányai járványkórházban lehet majd elvégezni. Erre a célra 450 000 lejt szánt a Máramaros Megyei Tanács.

Forrás: https://cutt.ly/DtE3qmb, https://cutt.ly/StE3wJD, nagybanya.ro