Szeptemberig zárva maradnak az óvodák, iskolák; változik az idősek kijárási ideje

• Hírek

,,Az a döntés született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg az óvodákat és az iskolákat. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az intézményekben” – közölte az államfő. Az államfő elmondta: kivételt képeznek a végzősök, azaz a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok, akik június 2-12. között mehetnek az iskolába, hogy felkészüljenek a záróvizsgákra. Ilyenkor nem lehetnek tíznél többen egy osztályteremben, és naponta legfeljebb 2-3 órát maradnak majd az iskolában. A nyolcadikosok záróvizsgáját, valamint az érettségit az eredeti forgatókönyv szerint tartják majd meg, a járványügyi intézkedések szigorú betartásával. Az iskolákat rendszeresen fertőtlenítik majd, a diákok belépésekor pedig megmérik a testhőmérsékletüket. Ezekről bővebben a tanügyminiszter nyújt tájékoztatót. Klaus Iohannis hozzátette: a tanév hivatalosan június 12-én zárul.

Az elnök az idősekre vonatkozó új rendelkezésekről is beszélt. Hétfőtől a 65 év fölöttiek reggel 7 és 11 óra között, illetve este 7 és 10 óra között mehetnek ki a házból.  

Klaus Iohannis hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie tanügyminiszterrel és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetőjével.

Forrás: agerpres.ro