Szerdától igényelhető a támogatás, amit a kényszerszabadságra (șomaj tehnic) küldött alkalmazottak kapnak

• Hírek

Ezt kedden jelentette be Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

„Az utolsó száz méteren vagyunk az előkészületekkel, hogy szerdától az érintettek tudják benyújtani a szükséges iratokat a kormányintézkedés révén igényelhető alapokra” – fogalmazott nyilatkozatában a tárcavezető.

A munkáltatóknak elektronikus úton kell elküldeniük a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségekhez (AJOFM) a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaik jegyzékét, egy igénylést, illetve egy felelősségvállalási nyilatkozatot.

A március 16-31. közötti időszakra április 1-10. között, az április 1-16. közötti időszakra május 1-10. között fogadják a kéréseket. A kényszerszabadságon lévők juttatása nem haladhatja meg a bruttó hazai átlagbér 75%-át havonta, azaz a 4072 lejt, amiből levonják az adót és a társadalombiztosítási járulékokat – közölte kedden, Alin Ignat munkaügyi államtitkár. Ha a 4072 lejből levonjuk a 10 százalékos jövedelemadót, illetve a 35 százalékos társadalombiztosítást, 2382 lejt kapunk. A kényszerszabadság ideje alatt utalt juttatás az alkalmazott fizetésének 75 százaléka. Ha a kapott összeg meghaladja a bruttó hazai átlagbér 75 százalékát, akkor is csak bruttó 4072 lejt kap havonta az érintett.

Akik nem rendelkeztek egyéni munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozókként dolgoztak vagy szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt, a megyei szociális és kifizetési ügynökségeknél (AJPIS) kell jelentkezniük. Ugyanez érvényes a sportklubok nem egyéni munkaszerződéses alkalmazottaira is. Az ebbe a kategóriába tartozóknak is kérvényt és saját felelősségre írt nyilatkozatot kell benyújtaniuk, a sportkluboknak pedig csatolniuk kell azoknak a sportolóknak a listáját, akik számára igénylik a támogatást.

Egyik kategória esetében sincs szükség a sürgősségi helyzetet megállapító tanúsítványra. A kormány jelen helyzetben csökkenteni akar minden bürokratikus akadályt” – tette hozzá Violeta Alexandru.

A munkaügyi miniszter ma megerősítette, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását nem a vállalkozónak kell fizetnie, azt – az országos bruttó átlagbér 75%-ának szintjéig – teljes egészében az állam utalja, ellenben a munkáltatónak köteles maximum 3 napon belül továbbutalnia a juttatást az alkalmazott számlájára.

Forrás: agerpres.ro, maszol.ro