Szigorításokról döntött a kormány Romániában

• Hírek

A kormány felhatalmazta a megyei vészhelyzeti bizottságokat annak eldöntésére, hogy bevezetik-e a kötelező maszkviselést nyílt tereken is, bizonyos időintervallumokban, ha sok ember gyűl össze egy helyen.

  • A megyei vészhelyzeti bizottságok elrendelhetik a maszkviselés kötelezővé tételét a nyílt köztereken – például piacokon, vásárokon, tömegközlekedési eszközök megállóiban, vasúti peronok, ünnepségek, búcsúk helyszínein, a turisztikai látványosságok előtti tereken – minden, 5 év feletti személy számára.
  • A helyszíneket és az időintervallumokat a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) határozzák meg annak figyelembevételével, hogy melyek lehetnek azok a zsúfolt terek, ahol az emberek a törvényben előírt másfél méternél közelebb állhatnak egymáshoz.
  • Az érintett területeken látható helyen tájékoztatni kell az állampolgárokat a kötelező maszkviselés szabályáról.
  • A teraszok, vendéglők, éjszakai szórakozóhelyek és játéktermek éjszakai nyitvatartásáról az országos vagy a megyei vészhelyzeti bizottságok döntenek, eltörölték azt a megszorítást, hogy minden ilyen helyiség 23 órától 6 óráig zárva legyen. A teraszoknak biztosítaniuk kell az asztalok közötti megfelelő távolságot, és tilosak a személyek közötti közeli kontaktussal járó tevékenységek.

 

Az új szabályok a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napján lépnek érvénybe.

Forrás: maszol.ro