Szombattól kültéren és beltéren is kötelező az orvosi vagy FFP2 típusú maszk használata

• Járványhírek

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány a veszélyhelyzet január 8-tól, szombattól történő meghosszabbítását. A csütörtökön elfogadott határozat értelmében ismét kötelezővé válik a maszkviselés nyílt és zárt tereken egyaránt. Az elfogadott maszkok az orvosi vagy FFP2 védőmaszkok.

Az intézkedés alól mentesülnek:

  • az 5 évesnél kisebb gyermekek,
  • az irodában egyedül tartózkodó személyek,
  • a televíziós műsorvezetők és vendégeik azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól,
  • az egyházi szertartásokat végző személyek azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól és a szertartáson résztvevőktől,
  • a zárt vagy nyitott térben zajló rendezvények előadói azzal a feltétellel, hogy legalább 3 méteres távolság legyen köztük és a közönség tagjai között,
  • a megerőltető fizikai tevékenységet végző, és/vagy megterhelő munkakörülmények között (magas hőmérséklet, magas páratartalom stb.) dolgozó, vagy sporttevékenységet végző személyek.

Ha egy településen az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma 1 vagy ennél kisebb, bizonyos tevékenységeket – például sportversenyeket, kulturális eseményeket – a létesítmény befogadóképessége legtöbb 50 százalékának kihasználásával lehet megtartani.

Ha a fertőzöttségi ráta 1 fölé nő, 30 százalékra csökkentik a felső határt.

Kivételt csak az éttermek és kávézók képeznek, ezek a 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta eléréséig 50 százalékos kapacitással, 3 ezrelék fölötti ráta esetén pedig 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek.

Az FFP európai standard alapján készült, szűrő típusú légzésvédő eszköz, amely az összes aeroszol legalább 94%-át kiszűri, beleértve a levegőben terjedő vírusokat, például a SARS-CoV-2-t is – idézi az Agerpres a határozatot.

 Orvosi védőmaszk

FFP2 védőmaszk 

Forrás: Agerpres