Szülői engedély szükséges a gyerekek teszteléséhez az iskolában

• Járványhírek

Az egészségügyi minisztérium honlapjára feltöltötték a formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában – mondta el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, a Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén.

A tárcavezető emlékeztetett: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni.
Voiculescu arról biztosított, hogy az iskolák már kaptak, vagy a közeljövőben kapnak megfelelő számú antigén gyorstesztet, hogy a vizsgálatokat elvégezhessék. A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal.

A miniszter szerint létfontosságú, hogyha egy esetre fény derül, minél gyorsabban és operatívabban le tudják tesztelni a többi tanulót, ezért azt ajánlotta, hogy a szülők adják beleegyezésüket, hogy mintát vehessenek a gyerektől.

Kérdésre válaszolva Voiculescu leszögezte: a február 8-ai iskolakezdéskor a gyerekeknek semmilyen családorvosi igazolást nem kell felmutatniuk.

A formanyomtatványt INNEN töltheti le.

Forrás: agerpres.ro