Tanácsok időskorúak számára

• Mit tegyünk

Ha Ön időskorú (65 éves vagy annál idősebb), akkor nagyobb a veszélye annak, hogy COVID-19 vírus súlyos tüneteket okoz.  Különösen fontos, hogy kövesse a hatóságok  által kiadott ajánlásokat, utasításokat. Ezekről naprakész információt talál a korona.rmdsz.ro honlapon. A 65 évnél idősebbekre vonatkozó legújabb intézkedésekről itt olvashat: https://bit.ly/39whxrb

Mint ismert, a kijárási tilalom lényege, hogy csak azok hagyhatják el a lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen. Ezen belül külön szabályok vonatkoznak az idősekre, egészen pontosan a 65 év felettiekre. Ők a leginkább veszélyeztett korosztály, rájuk külön kell vigyáznunk.

A 65 év felettiek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakásukat,  élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni. Sétálni vagy kutyát sétáltatni 11 és 13 óra, valamint 20 és 21 óra között is kimehetnek. Három kivétel van, ezekben az esetekben bármikor kimehetnek napközben:

 • ha dolgozniuk kell,
 • ha másról kell gondoskodniuk,
 • ha gyógykezelésre vagy orvosi ellátásra szorulnak.

Nagyon fontos, hogy minden alkalommal, amikor elhagyják a lakást, igazolást kell felmutatni, amit Önöknek kell kitölteni vagy ha dolgozni mennek, akkor a munkáltatónak. A törvény szerint a rendőr megbüntetheti azokat, akiknek nincs igazolásuk! Nem érdemes a büntetést kockáztatni.

Az igazolást, amit ki kell tölteni, egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak (Declarație pe propria răspundere) hívják, és innen lehet letölteni. Ha nincs internethozzáférése, kérje meg a szomszédot vagy a rokonokat, hogy segítsenek. Kézzel is meg lehet írni, a lényeg az, hogy mindig legyen Önnél ilyen igazolás, ami az adott napra és a lakóhely elhagyásának okára vonatkozik.

De ha megtehetik, a legjobb otthon maradni. Így lehet a legjobban elkerülni a fertőzés veszélyét. Az önkormányzatok és közösségünk önkéntesei készen állnak arra, hogy segítsenek. Kérem, éljenek vele Önök is. Maradjunk otthon!

A vírus terjedését nem tudjuk megállítani, de mindannyian hozzájárulhatunk a terjedés lelassításához. Erre azért van szükség, hogy ne terheljük le teljesen az egészségügyi rendszert, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe hogy a kórházak nem tudnak több pacienst fogadni, és az orvosok nem tudnak több beteget kezelni.

Fontos a következőket betartani:

 • Naponta többször, és mindenképpen miután másokkal találkozott vagy kinn járt legalább 20 másodpercig mosson kezet vízzel és szappannal. Kézi fertőtlenítőszert  is használhat.
 • Köhögés és tüsszentés esetében használjon papírzsebkendőt és azt azonnal dobja el.
 • Kerülje az arc megérintését kézzel, különösen a szem, a száj és az orr körül, így tudja megakadályozni azt, hogy vírus a szervezetébe jusson.
 • Kerülje az ölelést, csókot és a puszit is, inkább mosolyogjon ha másokkal találkozik, és tartsa be a szükséges legalább másfél méteres távolságot.
 • Fertőtlenítőszerrel törölje le azokat a felületeket, amelyekkel az emberek gyakran érintkeznek.

Az Ön egészsége és mások egészségének megőrzése érdekében a következőket javasoljuk:

 • Csak hiteles forrásból tájékozódjon, nagyon sok téves információ kering az interneten, amely csak pánikot kelt.
 • Telefonon és az interneten  tartsa a kapcsolatot családjával, barátaival. Kérjük, figyeljen oda azokra, akik egyedül vannak, vagy kiszolgáltatottak: telefonon keresztül nekik is tud segíteni egy jó szóval, tanácsokkal.
 • A rendszeres testmozgás segít egészségünk megtartásában. A gyakorlatokat otthon,  és adott esetben gyógytornász távirányítása mellett is el lehet végezni. Számos olyan online fórum van, ahol ötleteket és tanácsokat kaphat az otthoni sportoláshoz.

Különösen veszélyes a vírusfertőzés azon idős emberek esetében, akik a következő betegségek valamelyikében szenvednek:

 • magas vérnyomás / szívbetegség,
 • cukorbetegség,
 • krónikus légúti betegség,
 • krónikus veseelégtelenség,
 • rák
 • legyengült immunrendszer

Azok, akik a fent említett betegségekben szenvednek, a koronavírussal való megfertőződés esetén valószínűbb, hogy súlyosan megbetegszenek. Ennek elkerülése érdekében tanácsos a lehető legkevesebb emberrel találkozni, korlátozni a közvetlen kapcsolatot.

Számunkra nagyon fontos az időskorúan jóléte, egészsége. Ezért összegyűjtöttük azoknak a szervezeteknek, intézményeknek a listáját, akik segíteni tudnak önnek: https://bit.ly/2yijElK

Kérjük, használja a telefont és más kommunikációs eszközöket a kapcsolattartáshoz, és kerülje el az elszigetelődést és a magányt!

Amennyiben információra van szüksége a koronavírussal kapcsolatban, hívja a 0800 800 358-as zöld számot.

Amennyiben a koronavírus-vírusfertőzés jeleit észleli, hívja azonnal a háziorvosát vagy az 112-t!

Vigyázzunk magunkra, és vigyázzunk egymásra!

Forrás: https://bit.ly/3dFSg19