Tánczos Barna: támogatni kell a helyi termelőket a járvány idején is -Piacok létrehozását kezdeményezzük a székelyföldi városokban

• Hírek

A csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi és székelykeresztúri városvezetéssel való konzultációt követően kezdeményezzük egy összehangolt, a szigorú közegészségügyi szabályok betartásával, előre meghirdetett helyi termelői piac létrehozását minden székelyföldi városban.

A hagyományos vásárnaphoz vagy piacnaphoz kötött kezdeményezés természetesen nem zárná ki a napi rendszerességgel működő piacokat, sőt, azokat erősítve, valós előrelépést jelenthet a székelyföldi termelők felkarolásában.  

Az előre meghatározott nyitvatartási program betartása mellett a szabályos és törvényes működés ellenőrzése a Közegészségügyi Igazgatóság, a helyi önkormányzat, illetve a rendfenntartó egységek hatásköre. „Ebben az időszakban létfontosságú a lakosság és a helyi termelők támogatása egyaránt. Éppen ezért a piacra értékesítőként a helyi termelők (nem kereskedők) a termelői bizonyítvány alapján kapnának lehetőséget a helyi gyümölcsök, zöldségek és mezőgazdasági termékek/termények értékesítésére” – mondta Tánczos Barna szenátor. 

Az egyeztetések alapján a következőképpen alakulnának a piacnapok:

  • Székelyudvarhely: minden kedden, a zöldségpiacon
  •   Székelykeresztúr:  minden szombaton, a zöldségpiacon
  •    Kézdivásárhely: minden kedden, a zöldségpiacon
  •   Sepsiszentgyörgy: napi rendszerességgel

(mind a négy telepulésen napi rendszerességgel működik zöldségpiac).

Csíkszeredában döntés született arról, hogy a helyi termelők számára a városközpontban alakítanak ki értékesítési felületeket, Gyergyószentmiklóson folynak az egyeztetések a helyszín illetve a piac programjával kapcsolatosan.