Tíz nap után kiengedik a kórházból a tünetmentes fertőzötteket

• Hírek

10 nap kórházi kezelés után otthoni elkülönítésbe vonulhatnak a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek – nyilatkozta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki elmondta, kedden aláírja az erről szóló miniszteri rendeletet.

„A kórházi kezelés hetedik napján elvégzünk egy tesztet, amely ha negatív, a tízedik napon hazaengedjük a pácienst. Ha pozitív a teszt eredménye, de az enyhe tüneteket mutató fertőzöttnek legalább három napja semmilyen tünete nem volt, háziorvosa megfigyelése alatt lakhelyi elkülönítésbe mehet, amíg le nem telik a 14 nap. Ez a rendelet azért szükséges, hogy tehermentesítsük a kórházakat, de nem engedhetjük ki a közösségbe már az első naptól a tünetmentes fertőzötteket, mert nem tudhatjuk, hogyan alakul az állapotuk.

A szakértőknek kell megállapítaniuk, hogy valaki tünetmentes vagy sem” – fogalmazott az egészségügyi szaktárca vezetője. Hozzátette: a tünetmentes beteg közösségbe való engedése az egészségügyi minisztérium és az illető páciens közös felelőssége kell, hogy legyen, ugyanis Romániában jelen pillanatban a fertőzés fokozott közösségi terjedése észlelhető.

Forrás: stiri.tvr.ro