Tíz napot csúszik a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltása

• Oltáshírek

A szükségesnél mintegy 117 ezer kevesebb dózis koronavírus elleni vakcinával rendelkeznek a hatóságok, ezért január 28-tól kezdődően 10 nappal elhalasztják a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók beoltását.

Ezt Valeriu Gheorghiță, az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Magyarázata szerint a döntést azért hozták, hogy a krónikus betegek és a 65 év feletti idős személyek beoltása, illetve a második dózis beadása zavartalanul folytatódjon.

A második szakaszban eddig beoltottak 32,3 százaléka kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó személy volt, a fennmaradó hányad krónikus beteg vagy 65 évesnél idősebb személy. Ugyanakkor a második szakaszban regisztráltak 72 százaléka beteg vagy 65 évesnél idősebb személy – közölte a katonaorvos. A csúszás mintegy 35 ezer személyt érint.

Valeriu Gheorghiță tájékoztatása szerint a vakcinahiányt az okozta, hogy múlt héten a Pfizer-BioNTech gyógyszervállalat a beütemezett mennyiségnél 50 százalékkal kevesebb dózist juttatott el Romániába az oltóanyagból. Ezt a hiányt csak úgy tudják ellensúlyozni, hogy január 28-tól kezdődően tíz nappal eltolják a kulcsfontosságú ágazatban dolgozók beoltásának időpontját. „Így például az, akinek az előjegyzése január 28-ra szólt, február 8-án kapja meg a vakcinát” – magyarázta.

A CNCAV vezetője szerint „a nehéz időszak” február 5-ig tart, és „ezt csak szolidaritással lehet átvészelni”, utána már a beütemezett oltóanyag-mennyiség érkezik az országba. Emlékeztetett, hogy nem csak Románia, hanem más európai ország is vakcinahiánnyal küzd, és ezek az államok is hasonló intézkedéseket hoztak a hiány ellensúlyozására.

 

Forrás: maszol.ro