Több európai országba csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem utazhatnak a román állampolgárok

• Hírek

Több mint tíz európai ország utazási korlátozásokat vezetett be Romániával szemben az utóbbi hetekben aggasztóan megnövekedett fertőzéses esetszámok miatt. Finnország, Norvégia vagy Málta egyáltalán nem enged be a területére román állampolgárokat, Nagy-Britanniába, Észtországba, Lettországba, Írországba, Szlovéniába vagy Szlovákiába utazó román állampolgároknak pedig 14 napos elkülönítésbe kell vonulniuk.

Július 13-ától Litvánia is lezárja a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra. (https://urm.lt/default/en/important-covid19)

A Dániába való beutazás feltétele egy legalább hat éjszakára szóló foglalás felmutatása egy dániai szálláshelyen.

Ciprus beengedi ugyan a romániaiakat, de csak egy 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt birtokában.

A romániai járványhelyzet miatt a bécsi kormány is korlátozza a Romániából érkezők beutazását Ausztriába – jelentette be szerdán Sebastian Kurz kancellár. A Romániából érkezőknek egy negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában 14 napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell 14 napos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. Ugyanakkor az áruszállító kamionosokra se vonatkozik az elkülönítés.

Csütörtöktől kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek – közölte a román külügyminisztérium. A szaktárca ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló minden 13 éven felüli utasnak kötelező módon ki kell töltenie egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. A repülőterek személyzete szúrópróbaszerűen ellenőrzi az utasokat, akiknek fel kell mutatniuk a kitöltött és aláírt nyilatkozatot.

Július 15-től igazolniuk kell az egyetlen jelenlegi szárazföldi határátkelőn Görögországba belépő külföldieknek, hogy nem fertőződtek koronavírussal – döntötte el pénteki rendkívüli ülésén az athéni kormány. Az intézkedés a romániai turistákat is érinti. A görög kormány szerdán reggel 6 órától hatályba lépő határozata szerint a Kulata–Promachonas határátkelőn Görögországba lépő személyeknek negatív koronavírusteszt-eredményt kell felmutatniuk. A molekuláris teszt nem lehet régebbi 72 órásnál. Emellett a Görögországba utazóknak 24 órával a várható érkezés előtt regisztrálniuk kell egy angol nyelvű online adatlap kitöltésével. (https://travel.gov.gr/#/) A görög kormány felfüggesztette kedd éjfélig az adatlap kibocsását a romániai turistáknak, akik autóval vagy busszal mennének az országba, a légi vagy hajóúton érkező turistáknak továbbra is zajlik az adatlap kiadása. A görög hatóságok felhívták a figyelmet, hogy továbbra is számíthatnak a turisták szúrópróbaszerű tesztelésekre.

Románia uniós szinten az első öt ország között van, ahol 100 ezer főre számolva a legnagyobb a fertőzési ráta.

Forrás: stirileprotv.ro, digi24.ro, maszol.ro, agerpres.ro