Törölték a korhatárt: bárki megkaphatja az AstraZeneca vakcináját Romániában

• Oltáshírek

Életkortól függetlenül bárki megkaphatja ezentúl az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát Romániában – közölte hétfőn az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Az oltóanyagot eddig csak az 55 év alatti személyeknek adták be. A közlemény szerint a korhatárt a CNCAV tudományos és orvosi testületének, az egészségügyi minisztériumnak és az országos gyógyszerügynökségnek az ajánlására törölték.

Az illetékesek az új tudományos kutatási eredmények, más európai államok által megosztott tapasztalatok, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak figyelembevételével jutottak arra a következtetésre, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett oltást minden 18 év fölötti személy megkaphatja.

A vakcina hatására a szervezet immunrendszere speciális antitesteket és fehérvérsejteket termel, amelyek a vírus ellen dolgoznak, és ezáltal védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen. Az oltást két dózisban adják be, 4-12 hetes időközzel – tájékoztat a hatóság.

Az AstraZeneca a harmadik, uniós szinten jóváhagyott COVID-19 elleni vakcina a Pfizer-BioNtech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyag mellett.

 

Forrás: maszol.ro