Törvénytervezet: elfogadta a kormány a készenléti állapot idejére érvényes intézkedéseket

• Hírek

A szükségállapotot felváltó készenléti állapotra vonatkozó szabályokra és azok betartásával kapcsolatos törvénytervezetet fogadott el hétfőn a kormány. A csütörtök éjféli érvényben lévő kijárási tilalomhoz képest enyhítő, de a teljes szabadságot még mindig korlátozó jogszabályt Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője ismertette. A tervezet a parlament elé kerül, a honatyáknak sürgősségi eljárásban kell megvitatniuk és megszavazniuk azt. A Nép Ügyvédje emellett kifogásolta a készenléti állapotot az Alkotmánybíróságnál, erről várhatóan csütörtökön hoz döntést a taláros testület.

A tervezet szerint a készenléti állapotban is lehet versenyvizsga nélkül alkalmazni egészségügyi dolgozókat, amennyiben az alkalmazás időszaka nem lépi túl a készenléti állapot periódusát. Ugyanakkor a közintézmények is alkalmazhatnak a készenléti állapot miatt kialakult szükség miatt új munkaerőt, de csak meghatározott időre, legtöbb hat hónapra. Kötelező lesz a védőmaszk a beltéri nyilvános helyeken – üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen. Emellett szentmiséket és istentiszteleteket is lehet majd végezni a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával – jelentette be Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője.

A tervezet előírja ugyanakkor, hogy a vendéglők és a plázák zárva maradnak. Az éttermek konyhája működhet, de helyben nem lehet semmit sem fogyasztani. Ugyanakkor a plázákban kinyithatnak azok az üzletek, amelyek bejárata közvetlenül kívülre nyílik, az elektronikai szaküzletek, amennyiben biztosítják a kiszállítást, valamint a bevásárlóközpontokban működő élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, fogorvosi rendelők, szépségszalonok és optikai üzletek.
A több mint 50 embert foglalkoztató cégeknél és közintézményeknél a munkaadóknak eltérő idősávokban, legalább egy órás eltolódással kell megszabniuk a munkaidőt azért, hogy elkerülhető legyen a tömeg kialakulása távozáskor és érkezéskor. A hatóságok ugyanakkor továbbra is befagyaszthatják a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árát. A kollektív munkaszerződések érvényben maradnak a készenléti állapot idején, valamint 90 nappal meghosszabbítják azokat a rendkívüli állapot lejárta után.
Ionel Dancă hangsúlyozta, bírságolni is lehet majd egy 2001-ben elfogadott kormányrendelet alapján.

Május 14-én, csütörtök éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot, és péntektől készenléti állapot váltja fel. A kormány korábban bejelentette, hogy bizonyos korlátozásokat továbbra is érvényben szeretne tartani, és azért kellett törvénytervezetet kidolgozni, hogy ne ütközzön alkotmányba az intézkedés. A személyes szabadságjogok korlátozása – például a települések elhagyásának feltételhez kötése – csak a parlament jóváhagyásával történhet meg.

Forrás: maszol.ro, hotnews.ro