Továbbra is egy humanitárius folyosót használhatnak Magyarországon a Romániába tartó autósok

• Hírek

Egyelőre nincs változás Magyarországon a kelet-nyugati irányú tranzitforgalomban, a Romániába tartó autósok ugyanazokat a humanitárius folyosókat használhatják, amit eddig meghatároztak a magyar hatóságok – hangzott el a budapesti operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Mint ismeretes, a Romániába tartó személyforgalom számára már korábban egyetlen humanitárius korridort jelöltek ki Magyarországon, amely az M5-ösön a Csanádpalota-Nagylak II, illetve a Nagylak, Nagylak I határátkelőkhöz vezetett. Az elmúlt napokban, a romániai szükségállapot pénteki megszűnte óta a magyar-román határon jelentősen megugrott az utasforgalom, mivel már nem kerülnek hatósági karanténba azok, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek; őket csupán otthoni elkülönítésre kötelezik a román hatóságok.

A román hatóságok a magyar illetékesekkel folytatott egyeztetések nyomán megnyitották a – korábban csak teherforgalom által használt – csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyet, valamint az Ártánd-Bors határátkelőhelyet is, vasárnap estétől pedig a határ felé tartók egy részét a Csengersima-Pete, illetve a Gyula-Gyulavarsánd határátkelőhelyek felé irányították. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős budapesti operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a témába vágó kérdés kapcsán Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a magyar rendőrség munkatársai folyamatosan figyelik a feltorlódott közúti forgalmat, és szükség esetén forgalomsegítéssel vagy egy másik átkelőhöz történő átirányítással próbálják elkerülni a torlódásokat a magyar-román határforgalom esetében. Az illetékes hozzátette, a kelet-nyugati tranzitforgalomban nincs változás, a Nyugat-Európából hazatérő román állampolgárok ugyanazt a humanitárius korridort vehetik igénybe, amit a magyar hatóságok eddig meghatároztak. Ebből azonban nem derül ki, kockáztatnak-e büntetést azok, akik az M5-ösről letérnek az Ártánd-Bors vagy a Csengersima-Pete határátkelő irányába.

Bukaresti sajtójelentések szerint ugyanakkor Marcel Vela román belügyminiszter a nap folyamán Budapesten tárgyal, elsősorban a román-magyar határon kialakult helyzetről.

Forrás: kronikaonline.ro