Továbbra is kérik a határon a román hatóságok a beutazási járványügyi adatlapot

• Járványhírek

A koronavírus-járvány terjedése ellen elrendelt veszélyhelyzet szerdai eltörlése ellenére továbbra is kérik a román hatóságok a beutazási digitális járványügyi adatlapot (PLF) a határátkelőhelyeken – jelentette be a szerdai kormányülést követően Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Az uniós oltási (úgynevezett zöld-) igazolvány felmutatása nem kötelező már a határátkelőhelyeken, mint ahogy belföldön sem kérik már senkitől, hiszen megszűnt az egészségügyi veszélyhelyzet. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) is megerősítette kedd esti határozatával, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget, tehát a Romániába beutazóktól nem kérnek már sem koronavírus elleni oltást, sem negatív tesztet, sem a betegségből való felépülésről szóló igazolást.

Más országok azonban ezt feltételül szabhatják, ezért a Covid-igazolványt nem törlik el – tette hozzá Cărbunaru, miként Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is felhívta rá a figyelmet kedden, hogy külföldi utazás előtt mindenki tájékozódjon a célország beutazási feltételeiről.

A PLF (Passanger Locator Form) kitöltéséről azonban egy tavaly decemberi sürgősségi kormányrendelet rendelkezik, és ennek visszavonására külön jogszabályt kell kidolgozni, nem szűnt meg automatikusan a veszélyhelyzet lejártával.

Mint arról mi is beszámoltunk kedden, Alexandru Rafila a járványügyi szabályok eltörlése között említette azt is, hogy a megszűnik a PLF kitöltésének a kötelezettsége. Utóbb a belügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy az adatlapot továbbra is ki kell tölteni a romániba való belépést megelőzően legtöbb 72 órával. Estére aztán a belügy honlapján elérhető közleményből rejtélyes módon eltűnt ez a passzus.

A kormányhoz közel álló forrásaink szerint a múlt héten még a veszélyhelyzet – jelentős engedményekkel történő – meghosszabbításáról egyeztettek a kormányban, de Klaus Iohannis államfő nyomására a kabinet elállt ettől. Az elnök a múlt pénteken be is jelentette, hogy nem hosszabbítják meg veszélyhelyzetet, de épp emiatt nem volt megfelelően előkészítve a korlátozások feloldása, így maradhatott még mindig érvényben a digitális járványügyi beutazási adatlap.

plf.gov.ro oldalon elérhető digitális okmány bevezetéséről a 129/2021-es sürgősségi kormányrendelet szól, és a múlt év végén azért léptették életbe, hogy úgymond nyomon kövessék az országba belépő koronavírus-fertőzötteket és kontaktjaikat, értesíthessék, ha valaki pozitív tesztet produkálóval került kapcsolatba, ezáltal csökkentve a vírus terjedésének esélyeit. A PLF-et számos panasz érte, mert a kitöltés elmulasztása vagy a rendszer meghibásodása miatt borsos, 2-3 ezer lejes pénzbírságokat szabtak ki az érintettekre.

 

Forrás: www.maszol.ro