Tünetes, beteg gyereket ne engedjünk a közösségbe!

• Mit tegyünk

Szeptember 14-én elkezdődött az új tanév Romániában. A Francia Gyermekorvosok Szövetsége egy útmutatót közölt arról, mi a teendő, ha az iskolás vagy óvodás gyermek tüneteket mutat.

Ha a gyermeknek 38 fok fölé megy a láza, köhögés, hányás, hasmenés tüneteket észlel magán, semmiképp se menjen közösségbe.

6 év alatti gyermek esetében, ha az állapota nem aggasztó, és a tünetek nem tartanak 3 napnál tovább, a háziorvos által kiállított igazolással a gyermek visszatérhet a közösségbe, miután meggyógyult. Amennyiben a tünetei tovább tartanak 3 napnál, a szülőnek értesítenie kell a háziorvost. Arról is tájékoztatni kell az orvost, hogy a gyermek környezetében van-e fertőzött személy.  Amennyiben fertőzésgyanús, az orvos tesztelést ír elő. Ha ennek eredménye negatív, gyógyulás után a gyermek visszatérhet a közösségbe, ha viszont pozitív, 14 napig tilos iskolába és óvodába mennie. Ha tünetmentes, a gyermek 14 nap után visszatérhet a közösségbe. Nem szükséges megismételni a PCR tesztet, viszont a háziorvos által kiállított orvosi igazolás kötelező.

Hat év fölötti gyermek esetében ugyanez az eljárás, kivéve hogy tünetek esetén azonnal tájékoztatni kell a háziorvost.

Általános szabály, hogy ha egy gyermek egy igazoltan koronavírus-fertőzött szoros kontaktja, és a láz miatt rossz a közérzete, azonnal tájékoztatni kell az orvost.