Újabb 30 nappal hosszabbította meg a kormány a készenléti állapotot Romániában

• Hírek

Elfogadta hétfői ülésén a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a választási kampányban érvényes szabályokra vonatkozó határozatát. Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette: szeptember 15-től további 30 nappal hosszabbítják meg a koronavírus-járvány elleni védekezésül elrendelt készenléti állapotot.

Raed Arafat belügyi államtitkár, országos katasztrófavédelmi igazgató elmondta, választási kampányban érvényes szabályokról a kormány javaslata alapján az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 2020/45-ös határozata rendelkezik.

Változás az eddigiekhez képest, hogy engedélyezik tüntetések szervezését, maximum száz fő részvételével és az egészségügyi előírások (távolságtartás, maszkviselés stb.) betartásával. Ugyanez vonatkozik a kampányrendezvényekre is. A szeptember 27-i helyhatósági választásokon a szavazóhelyiségekben kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás mellett a kézfertőtlenítés be- és kilépéskor.

Azok, akik személyazonossági kártyával rendelkeznek, saját kezűleg fogják azt behelyezni az adatleolvasó eszközbe. Akinek még régi típusú személyazonossági igazolványa van, annak az adatait egy választóbizottsági tag fogja feldolgozni, miután lefertőtlenítette a kezeit.

Raed Arafat azt is elmondta, szemináriumokat és műhelygyakorlatokat ugyanolyan feltételek mellett lehet szervezni, mint színházi vagy más előadásokat.

Ludovic Orban arra figyelmeztette kollégáit, hogy nagyon pontosan le kell szögezni a mozgóurna kérésére vonatkozó szabályokat olyan személyek esetében, akik koronavírus-fertőzöttek, vagy lakhelyi elkülönülésben vannak.

Forrás: agerpres.ro