Újabb döntéseket hozott a katasztrófavédelmi bizottság Csíkszeredában

• Hírek

A bizottság által meghozott új intézkedések elsősorban az élelmiszer-ellátásra, a zsúfoltság megelőzésére és az oktatásra vonatkoznak. Húsz személy tartózkodik jelen pillanatban karanténban Hargita megyében. Közülük 12-en Csíkszereda közigazgatási területén belül állnak elkülönítés alatt: két fő a városban, tíz fő a Hargitafürdőn kialakított karantén-helyszíneken van elhelyezve. Ezen kívül négyen Székelyudvarhelyen, hárman Maroshévízen és egy személy egy csíki községben van karanténban – tájékoztatott a bizottsági ülést követően Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, a bizottság elnöke.

Az elvégzett tesztek nem mutattak pozitív eredményt, a lehető legszigorúbb felügyelet alatt tartják a karantén-helyeket, mondta az elöljáró. Ráduly Róbert hozzátette: a korábban meghozott intézkedések mellett a Vákár Lajos Műjégpálya is megszakította működését, ott is leolvasztották a jeget, a Csíkszeredai Sportklub külföldi jégkorongozói kivétel nélkül hazautaztak.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a közvetlen ügyfélszolgálat egyelőre szünetel a városházán: csupán az anyakönyvezést végzik el speciális, gyorsított eljárással. Ezen kívül a már bejelentett polgári esküvőket megtartják, a Mikó vár belső udvarán, szabad téren van lehetőség házasodni szigorú feltételek mellett: csak 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt és kötelezően regisztrálják a résztvevőket.

Az elöljáró elmondta: új házasságkötéseket egyelőre nem lehet bejelenteni.

Ráduly Róbert elmondta: a lakosság élelmiszer-ellátásának biztosítása érdekében Hargita Megye Tanácsának együttműködésével a megyeháza oszlopcsarnokában zöldség-gyümölcs „forrópontot” alakítottak ki.

A városi zöldségpiac hétvégi bezárását követően a hosszú távú szerződéssel rendelkező hét kereskedő kapott az új helyszínen lehetőséget az árusításra.

„A helyszín könnyen, percek alatt megközelíthető a város bármely pontjáról, a higiéniai feltételeknek is megfelel, az árusok hozzá tudnak férni a megyeháza mosdóihoz és a nyitott térségben elkerülhető a tumultus” – mondta a polgármester.

További újdonság ezen a téren, hogy a Harmopan cég két mobil-üzlettel fogja biztosítani a lakosság ellátását friss pékáruval: a mozgóboltok a tömegközlekedés buszmegállóiban, meghatározott menetrend szerint fognak árusítani.

A rendőrség és a lakosság együttműködését is kérik abban, hogy ezek a megállóhelyek legyenek szabadok, ne foglalják el parkoló autók. Szintén a lakosság ellátásához kapcsolódik, hogy az eredetileg csütörtökre tervezett NEST bevásárlóközpont átadása ugyan elmarad, ám a tulajdonosok kérték, hogy az üzletek közül a Lidl élelmiszer-áruház és a Sensiblu gyógyszertár mégis megnyithasson.

Ezt a kérést a bizottság a lakosság ellátásának biztosítása érdekében pozitívan bírálta el, és csütörtökön várhatóan meg fog nyílni ez a két üzlet a bevásárlóközpontban – tájékoztatott Ráduly Róbert.

A bizottság nyomatékosan kéri a kereskedelmi egységek működtetőit, hogy szabályozzák a vásárlók bejutását a zárt terekbe, hozzanak a zsúfoltság elkerülése érdekében saját intézkedéseket. Jelen pillanatban nincsen erre vonatkozóan központi intézkedés, így mindenkinek saját hatáskörében kell megelőző rendelkezéseket hoznia, ahogyan több helyen meg is tették, ugyanakkor akad olyan csíkszeredai nagyáruház, ahol egyelőre nyoma sincs ennek – hangsúlyozta a városvezető.

Forrás: maszol.ro