Újabb óvintézkedéseket vezetett be Csíkszereda Önkormányzata a koronavírus terjedésének megelőzése céljából

• Hírek

Felfüggesztik az idősek nappali foglalkoztató tevékenységeit, bezárják az önkormányzat intézményeit, illetve a központi piac egy részét, leállítják a városi tömegközlekedést és elhalasztják a Nest bevásárlóközpont megnyitóját is.

Hargita megye 25 településén szükség esetén 300 személyt tudnának karanténba helyezni. Mindezekről tegnapi sajtótájékoztatókon számoltak be a város és a megye vezetői. Öt óvintézkedésről döntöttek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a helyi katasztrófavédelmi bizottság tegnapi ülésén.

Tegnaptól felfüggesztették az after school-programok és játszóházak mellett az idősek nappali foglalkoztatóinak tevékenységeit, mától bezárják az önkormányzati intézményeket, hétfőtől felfüggesztik a városi tömegszállítást a hargitafürdői és az Erdőaljára közlekedő katonai járat kivételével. Előbbi esetében minden utast regisztrálnak. Ugyancsak hétfőtől bezárják és fertőtlenítik a központi piac azon részét, amely a polgármesteri hivatal ügykezelésébe tartozik. Ez az intézkedés nem érinti a termelők vásárcsarnokát. Hét kereskedő számára hétköznapokon 10 és 19 óra között a promenádon biztosítanak árusítási felületet. Szintén az óvintézkedések közé tartozik az is, hogy elhalasztják a Nest bevásárlóközpont március 19-re tervezett megnyitóját is. Mindezen intézkedések a hónap végéig érvényesek, de szükség esetén meghosszabbítják.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester arról is beszámolt, hogy kijelöltek egy 24 férőhelyes karantén övezetet is. – Itt az ideje komolyan és racionálisan kezelni a helyzetet, még akkor is, ha nincs kihirdetve a vészhelyzet – mondta a polgármester.

A Hargita megyei járványügyi intézkedéseket ismertette tegnapi sajtótájékoztatón lon Proca, Hargita megye prefektusa, Borboly Csaba megyeelnök és Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi igazgatóság vezetője. Ion Proca elmondta, a megye 25 településén 300 személyt tudnának karanténba helyezni, de egyelőre nincs fertőzött.

Tar Gyöngyi arról beszélt, hogy a határátkelőknél a veszélyeztetett területekről érkezőket megvizsgálják és amennyiben fennáll a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, akkor ezeket a személyeket hivatalos konvojjal a lakhelyükhöz legközelebbi karanténközpontba 14 napos megfigyelésre kísérik. Tar Gyöngyi azt is elmondta, korábban rendeltek a kór kimutatására alkalmas teszteket is, amelyek várhatóan egy-két héten belül megérkeznek a megyébe.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hétfőtől a kórház kivételével felfüggesztik tevékenységüket Hargita Megye Tanácsának alintézményei is. A megyei tanácsnál nem lesz közvetlen ügyfélfogadás, az ügyintézés a továbbiakban elektronikus formában történik. A sajtótájékoztatón a megyei vezetők azt is hangsúlyozták, hogy nincs ok pánikra és fontos, hogy mindenki hivatalos, hiteles forrásból tájékozódjon.

Forrás: https://hargitanepe.eu/