Változnak a digitális beutazási adatlappal kapcsolatos szabályok

• Járványhírek

Módosította csütörtöki ülésén a kormány a digitális beutazási adatlapot (PLF) szabályozó sürgősségi rendeletet.

Az egyik fontos változás a határ menti ingázókra vonatkozik, ugyanis ezentúl nem kell minden 24 órában kitölteniük a beutazási adatlapot az országba való belépéskor.

„A formanyomtatványt aktualizálni fogják, akkortól kezdődően egyszer kell kitölteni, és meg kell jelölni a kivételt képező kategóriát. Az elmúlt időszakban többen kértek bennünket, hogy találjunk megoldást, hiszen az ingázó munkavállalóknak, kétkezi munkásoknak, sofőröknek, tanároknak, mérnököknek, orvosoknak, mind-mind az adatlap ellenőrzése miatt a határátlépés több időt vett igénybe, és voltak, akiket meg is bírságoltak azért, mert hiányzott az adatlapjuk. A csütörtöki kormányülésen az ő helyzetüket könnyítettük meg” – mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Ezenkívül a pilóták, hajó, vasúti és légi személyzet, a legalább 9 személyt fuvarozó vagy áruszállítók, betegszállítók is kivételt képező kategóriát képeznek.

A másik változás, hogy az eddigi 24 helyett legtöbb 72 órával a beutazás előtt kell kitölteni az űrlapot. Ugyanakkor a formanyomtatványnak tartalmaznia kell a személyi számot (CNP) a romániai úti okmánnyal utazók esetében, a külföldi állampolgárok esetében pedig az okmány sorszámát kell beírni.

Változott a bírságok alsó határa is. Az eddigi 2000-3000 lej közötti pénzbírság helyett ezentúl 500-3000 lejes büntetést lehet kiróni azoknak, akik elmulasztják kitölteni az adatlapot.